Fialův poradce pohrozil Slovákům: Pak jste na řadě vy

29.11.2023 20:25 | Monitoring

Poradce českého premiéra pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v rozhovoru pro slovenský deník Postoj komentoval pozici Ficovy vlády vůči vojenské pomoci Ukrajině. Pohrozil Slovákům, že pokud bude podpory málo a Ukrajina padne, budou další, kdo je na řadě. „Čím dále bude ruská armáda od slovenských hranic, tím lépe. Tak měřím úspěch,“ zmínil Pojar.

Fialův poradce pohrozil Slovákům: Pak jste na řadě vy
Foto: ČT24
Popisek: Tomáš Pojar

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10893 lidí
Tomáš Pojar nabídl svůj pohled na novou politiku nové Ficovy vlády, která chce učinit přítrž vojenské podpoře pro Ukrajinu. „Nikdo neočekává, že nová vláda bude pokračovat v darování zbraní ze skladů slovenské armády,“ řekl s tím, že si je vědom, že právě proto byla tato vláda zvolena.

Slovensko podle Pojara ale může Ukrajinu podporovat bilaterálně i prostřednictvím EU a nemusí v tom být nutně vojenská složka.

Problém by prý nastal, kdyby Slovensko začalo, podobně jako Maďarsko, zpochybňovat protiruské sankce. Pojar ale věří, že tak se Ficova vláda chovat nebude: „To by byl problém, ale stále doufám, že k tomu nedojde. Myslím, že slovenská vláda nemusí mít a nebude mít stejnou politiku jako maďarská vláda. Ale je na slovenské vládě, aby konkrétními činy ukázala, jaká ta politika bude. A my se na to budeme podle toho dívat,“ upozornil Pojar v rozhovoru pro deník Postoj.

Jedna věc je předvolební rétorika, druhá věc je povolební rétorika a třetí věc jsou konkrétní činy, o ty jde především. „Nejsem politik, takže mě vždy mnohem více zajímají konkrétní činy, a ty se mnohdy liší od toho, co se říká.“

Následně se věnoval rusko-ukrajinskému konfliktu, kdy poznamenal, podle čeho měří úspěch či neúspěch ukrajinské armády. „Z mého českého pohledu je úspěchem, pokud ruská armáda nebude na slovenských hranicích. Čím dále bude, tím lépe. Tak měřím úspěch. Ruské vítězství znamená, že pohltí Ukrajinu a připraví se na další postup. Pokud tedy část Ukrajiny, a já doufám, že co největší část, zůstane svobodná a nebude pod ruskou kontrolou, pak to považuji za úspěch,“ sdělil Pojar.

V tomto kontextu zdůraznil, že podpora Ukrajině je velmi důležitá. „Pokud padne svobodná Ukrajina, Rusko je na hranicích Slovenska a vy jste na řadě. To samozřejmě není v našem zájmu,“ připomněl Pojar. A že věří, že s pomocí Západu se Ukrajině v dlouhodobém horizontu podaří získat zpět svá Ruskem okupovaná území. K mírové smlouvě mezi Ukrajinou a Ruskem podle něj nikdy nedojde.

„Pokud Rusko uvidí, že máme vůli se bránit, a proto nám ostatní pomohou, nebude se o nic pokoušet. Rusko je predátor. Rusko je imperiální stát, který funguje predátorsky a z definice musí mít vůli expandovat. Pokud ji přestane mít, bude vystaven implozi a přestane být státem ve své současné podobě.

Je zřejmé, že ruská vojenská ekonomika ho může postavit na nohy. Otázkou však je, jak dlouho vydrží ekonomicky, a to i s ohledem na lidský kapitál. Z hlediska lidského kapitálu zdroje neomezené nejsou. Nevím, kde bude Rusko za deset let. A je mi to jedno. Jen ho nechci na slovenských hranicích,“ uzavřel Tomáš Pojar, poradce českého premiéra pro národní bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tento zbytečný pán,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 30.11.2023 10:01:56
ten nemůže radit ani při dojení krav. Kdyby se staral raději o sebe a šel děla něco užitečného než dělat podržtašku fialovému moru. No jo, koryto je koryto.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…