Fico vzal nový rok od podlahy. Na opozici vytáhl kardinála

02.01.2024 17:11

Slovenský premiér Robert Fico při novoročním projevu zavzpomínal na význačného slovenského duchovního kardinála Korce a jeho výzvu, aby se především nikdy nezapomínalo na Slovensko. „Toto bude naším krédem,“ prohlásil Fico s tím, že Slovensko v příštím roce vyrazí směrem k silnému, právnímu a sociálnímu státu. Fico plánuje v roce 2024 například také finální vyúčtování s covidem a opakuje, že je potřeba vyjednat na Ukrajině mír, ačkoliv nyní prý má všechno ve svých rukách Rusko, které drží všechny trumfy.

Fico vzal nový rok od podlahy. Na opozici vytáhl kardinála
Foto: Facebook
Popisek: Robert Fico

Robert Fico pronesl novoroční projev, během kterého vyjádřil přesvědčení, že Slovensko se bude v příštích letech ubírat sebevědomým a suverénním směrem. „Konec roku starého a začátek nového nám dává možnost na chvíli vydechnout a já vám přeji šťastný nový rok 2024. Chci vám poblahopřát také k významnému státnímu svátku, k 31. výročí vzniku Slovenské republiky,“ prohlásil Fico.

Připomněl také, že je to 15 let, co se na Slovensku začalo platit eurem. „Pamatuji si to jako předseda vlády, když jsem z bankomatu vybral první eurobankovku. Šli jsme do toho s velkým respektem, ale nyní můžeme říci, že euro je úspěšná kapitola naší evropské integrace,“ pokračoval slovenský premiér.

Právě Evropská unie bude podle něj i v roce 2024 čelit obrovským výzvám. „Nemáme společnou řeč v zahraniční politice a dominují v ní zájmy Spojených států, lišíme se v názorech na válku na Ukrajině, na situaci v Gaze. Jsme rozdělení v otázce nelegální migrace a Evropská unie už několik let zapomíná na to, že stovky milionů jejích občanů si zaslouží starostlivost a respektování jejich názorů. Pokud standardní politická scéna v Evropě a jednotlivých členských zemích nenajde na tyto výzvy odpovědi, které by schválila většina občanů, odpověď přinese krajní pravice a různí političtí géniové, v tom nejhorším smyslu slova. Největší chybou velkých a mocných států EU by bylo, pokud by v reakci na názorovou různost odebrali menším státům právo veta v zásadních evropských tématech,“ uvedl Fico a vrátil se zpět ke Slovensku.

„Na Slovensko totiž nesmíme zapomínat, toto mi vždy připomínala jedna z největších slovenských osobností 20. století, otec kardinál Korec. Jako předseda vlády se postarám o to, abychom si připomněli stoleté výročí jeho narození s úctou a respektem. Právě on vyzýval, ať nikdy nezapomínáme na Slovensko. Ačkoliv mu státní orgány v době totality zakazovaly kázat a zavíraly ho do vězení jen proto, že měl jiný názor, nikdy po roce 1989 nežádal revanš. Chtěl jenom změnu k lepšímu, aby se už nikdy neopakovalo toto zneužití politické moci k umlčení oponentů,“ zavzpomínal Fico.

A právě proto je podle Fica nutné dotáhnout změnu na Úřadu speciální prokuratury, kvůli které je povyk dokonce i v Bruselu. „Kardinál Korec by určitě nebyl nadšený, kdyby viděl, jak se mezi lety 2020 až 2023 zneužívalo trestní právo na umlčení opozice. Ani v roce 2024 ale nemůže být odpovědí pomsta, ale přijetí nevyhnutelných změn v trestním právu, které vyvolávají tolik politických vášní. Ale není správné vykopávat dveře politických oponentů a dávat je bez důkazů na měsíce do vazby. Proto je třeba změnit Úřad speciální prokuratury, aby se nemohly opakovat případy zneužívání moci pro politické účely. Za tím si stojím a jako předseda vlády udělám všechno pro to, abychom tohoto cíle dosáhli,“ dodal rozhodně.

Jeho vláda má prý už za první měsíce zřejmé úspěchy. „V říjnu jsme přebírali zemi v úplném rozkladu a s rozvrácenými veřejnými financemi. My jsme ale do vlády přišli připravení, a proto jsme dokázali hned po 4 týdnech od získání důvěry přijmout několik zásadních rozhodnutí, prosadili jsme rozpočet, pomoc držitelům hypoték nebo 13. důchod,“ vypočítal Fico.

„Víme, co chceme dělat i v roce 2024. Překvapuje mě, že paní prezidentka Čaputová vyjadřovala při podepisování nespokojenost s rozpočtem, protože pokud bychom měli rozpočet, který navrhovala úřednická vláda paní prezidentky, rozsívali bychom chudobu po Slovensku jako mor. A navíc, nikdy jsem v minulých letech neslyšel od paní prezidentky kritiku předchozích vlád a způsob, jakým ničili veřejné finance,“ neodpustil si Fico rýpnutí do Čaputové.

Ficův kabinet dle jeho slov bude od prvních dní nového roku pokračovat v boji za udržení standardů silného, sociálního a právního státu. „Pokud jde o právní stát, dokončíme změny v trestním systému. V oblasti sociální se budeme soustředit na vysoké ceny základních potravin, máme dostatečně silný regulační rámec, abychom nemuseli tolerovat dražší potraviny. Budu hledat synergii mezi penězi ze státního rozpočtu, z národního plánu obnovy, z evropských fondů a také soukromých zdrojů, abychom v roce 2024 napumpovali co nejvíce peněz do investic,“ přednesl plány na rok 2024.

Vláda by se také chtěla definitivně vypořádat s covidem. „Možná to někoho překvapí, ale za prioritu považuju i vyrovnání se s tématem covidu. V tomto děkuji koaličním poslancům ze SNS, kteří dlouhodobě projevují zájem zpracovat kompletní studii toho, jak předchozí vlády bojovaly s covidem. Jaké obrovské škody způsobily svojí brutální neschopností a nadbíháním farmaceutickým společnostem. Nesmíme se bát pojmenovat všechny důsledky na sílu prosazeného očkování a musíme se podívat na to, kdo se na covidu nejvíce obohatil,“ uvedl slovenský premiér.

„Zajímavé bude také sledovat vývoj u našich sousedů na Ukrajině. Jak všichni dobře vědí, já mám na to diametrálně odlišný názor. Došli jsme do situace, kdy se jako neúčinná jeví strategie bojovat proti Rusku do posledního ukrajinského vojáka a posílání vojenské pomoci za miliardy eur a snaha přijímat sankce, které mají bumerangový efekt. Toto všechno Rusko nedostalo na kolena a je proto jasné, že klíče od mírových rozhovorů nyní drží v ruce Rusko a už ne Evropa nebo Spojené státy. Šanci uzavřít mír Západ promarnil v prvních měsících války,“ dodal Fico a vrátil se ke slovům kardinála Korce, aby se nikdy nezapomínalo na Slovensko, ať už se kolem děje cokoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Závidím a fandim, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 02.01.2024 18:17:41
Slovákům jak dobře volili,,Zvolili chlapa, né nutelu nebo agenta zrádce,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…