Fízl? Bobošíková to schytala. Šlachtův kolega začal mluvit

02.08.2021 10:47

Tomáš Sochr nejprve sloužil pod Robertem Šlachtou v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Dnes zastává podobnou pozici. Jen už není u policie, nýbrž v politice. Stal se mužem číslo dvě Šlachtova hnutí Přísaha a odmítl, že by to byla „fízl partaj“, jak Přísahu popsala Jana Bobošíková. Sochr Bobošíkové vrátil úder. Poté prozradil, proč si váží Roberta Šlachty a proč se chce v Parlamentu zřídit vyšetřovací komisi ke covidovým zakázkám a jak hnutí Přísaha zahýbá s daněmi.

Fízl? Bobošíková to schytala. Šlachtův kolega začal mluvit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Sochr

V roce 2013 stál Tomáš Sochr u dveří bytu Jany Nagyové, dnes Nečasové, a oznámil jí, že ji zatýká. Odstartoval se tím proces, který vedl k pádu vlády ODS a k ustavení koaliční vlády ANO a ČSSD, která Českou republiku spravuje již 8 let.

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí

Teď chce Sochr českou politiku změnit znovu, v pozici muže číslo dvě v hnutí Přísaha Roberta Šlachty. V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým na internetové televizi XTV odmítl, že by Přísaha byla „fízl partaj“.

Takto ji popisuje např. Jana Bobošíková, bývalá europoslankyně, která také kandiduje do Sněmovny. Ale nikoli v barvách Šlachtova hnutí, ale v rámci Volného bloku nezařazeného poslance Lubomíra Volného. Bobošíková nálepkou „fízl partaj“ naráží na skutečnost, že nejbližší tým Roberta Šlachty v Přísaze tvoří jeho bývalí podřízení z ÚOOZ.

„My jsme připraveni na ty útoky, které na nás za poslední dobu chodí a předpokládáme, že i v budoucnu chodit budou. Ale samozřejmě je to dost hanlivé označení. Minimálně je to součástí nějakého slangu. Ale podle mě je ‚fízl‘ hanlivé slovo,“ pravil Sochr.

„Co jste na to říkali, když vás prestižní moderátorka a kandidátka do Sněmovny Jana Bobošíková označila za ‚fízl partaj‘?“ zeptal se Veselý.

„Otázkou je, kdo považuje paní Bobošíkovou za prestižní moderátorku,“ kontroval Sochr.

Hnutí Přísaha má v současné chvíli 128 členů a z toho je bývalých policistů jen část, takže by se podle Sochra nedalo říct, že je Přísaha stranou policistů. Osobně prý neví nic ani o tom, že by mezi podporovateli hnutí Přísaha byli bývalí policejní informátoři.

Zásadním bodem programu hnutí Přísaha je podle Sochra prověření všech zakázek zadaných v době covidové. „Zakázky byly šité horkou jehlou,“ řekl Sochr s tím, že si ministerstva měla jednotlivé věci víc pohlídat.

Přísaha proto volá po tom, aby vznikla vyšetřovací komise a aby se jasně řeklo, kam putovaly peníze z nákupu respirátorů a tak podobně. Uznal sice, že v minulosti nedosahovaly parlamentní vyšetřovací komise valných výsledků, ale přičítá to tomu, že v těchto komisích nepůsobil dostatek odborníků, ať z policejního prostředí nebo z právního prostředí.

Pokud tato komise něco zjistí, měla by podle Sochra předat své poznatky policii a ta by měla konat. Prý možná koná už teď, jen se o tom nemluví. „Jestli policie koná nebo nekoná, o tom nemám žádné informace,“ řekl na rovinu.

Na Šlachtovi Sochr oceňuje, že odolal všem tlakům - mediálním i z kriminálního prostředí. „On si prošel peklem,“ pravil Sochr při popisu těchto tlaků. Ale ustál to. A proto mu Sochr věří a šel s ním do založení Přísahy.

„My v tuto chvíli vnímáme, že je určitě prostor na změnu daňového systému. Ale co po uplynulém krizovém roce, tak to, co chceme hlavně, je určitě nějakou daňovou stabilizaci. To znamená, že nechceme s daňovým systémem hýbat do konce roku 2022, tak, aby podnikatelé a OSVČ měli jistoty. A během tohoto období hájení my chceme daňový systém analyzovat,“ prozradil Sochr.

Podle něj bude třeba najít peníze s jejichž pomocí půjde splácet státní dluhy. Našel by je v mezerách, které někteří lidé využívají k vyvádění peněz do daňových rájů, ale vedle toho je třeba změnit daňový systém tak, aby reagoval na moderní trendy, jako narůstání robotizace ve výrobě, aniž by ale rostlo zdanění lidské práce.

Osobně prý není nakloněn progresivnímu zdaňování u nemovitostí. Naproti tomu zavedení digitálních daní je podle něj věcí k diskusi.

Navíc je potřeba zefektivnit chod celé státní správy.

„Pojďme zpátky ke státním zakázkám. IT zakázky. To jsou věci, které by se daly zlevnit, ořezat zbytečný tuk, jak my říkáme. Konkrétní věc, kterou my navrhujeme v programu, je veřejný registr dotací. Aby bylo jasně zveřejněno, kdo, jakou dotaci a na co dostal,“ vysvětloval Sochr.  

„Státní správa je zralá na kompletní audit. Jsou to i různé nevládní organizace, jejich měkké projekty a na ně určené dotace. Těch věcí je spousta a spousta,“ doplnil ještě Sochr.

Pak už se s ním Veselý jen rozloučil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …