Funguje to? Ne. Ale budeme v tom pokračovat. Biden prozradil strategii

19.01.2024 8:30

Na Blízkém východě neopadá napětí. Americký prezident Joe Biden oznámil, že útoky proti jemenským povstalcům – Húsiům – budou pokračovat, protože tito islamističtí radikálové podporovaní Íránem nadále ohrožují světový obchod. Zároveň však Biden přiznal, že dosavadní útoky proti Húsiům vlastně nebyly efektivní. Ze strany jemenských povstalců na to konto zaznělo, že útoky na lodě v Rudém moři budou pokračovat. Jen země, které nepodporují Izrael, prý mohou být v klidu.

Funguje to? Ne. Ale budeme v tom pokračovat. Biden prozradil strategii
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26569 lidí
Válka v Izraeli mezi armádou a palestinským teroristickým hnutím Hamás stále neutichá. Nadále platí, že pole celého konfliktu se rozrostlo ještě o Húsie, povstalce v Jemenu, kteří dali najevo, že sympatizují s Hamásem a hodlají ostřelovat lodě proplouvající přes Rudé moře, čímž ohrožují značnou část světového obchodu. Mezinárodní koalice USA, Velké Británie, Nizozemí či Bahrajnu vedená Spojenými státy, se proto rozhodla proti povstalcům zasáhnout. A došlo k námořní akci, ve které rakety zasáhly některá stanoviště Húsiů, které podporuje Írán.

A na sociálních sítích začalo po útocích kolovat video, na které prezident USA Joe Biden přiznává, že operce proti Húsiům není příliš úspěšná, protože dosud jemenské povstalce neodradila od jejich akcí. Americký prezident však také jedním dechem dodal, že operace zaměřená na boj proti povstalcům v Jemenu bude pokračovat. 17. a 18. ledna také Spojené státy provedly další údery.

„Fungují letecké útoky v Jemenu?“ zeptal se Bidena novinář.

„Když říkáte fungují, myslíte, jestli zastavují Húsie? Ne!“ odvětil Biden. „Budou pokračovat? Ano!" dodal jedním dechem.

Totéž světu sdělil i vůdce Húsiů Abdulmalik al Houthi. I on prohlásil, že útoky na lodě, především lodě americké a britské, budou pokračovat. Na vyjádření islamistického radikála upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Podle americké zpravodajské stanice CNN titíž povstalci slíbili volný průjezd ruským a čínským lodím.

V rozhovoru pro ruské noviny Izvestija vysoký představitel Húsiů Muhammad al-Buchajtí uvedl, že jemenští bojovníci budou útočit pouze na lodě spojené s Izraelem a jeho partnery.

„Pokud jde o všechny ostatní země, včetně Ruska a Číny, jejich lodní doprava v regionu není ohrožena,“ řekl. „Navíc jsme připraveni zajistit bezpečnou plavbu jejich lodí v Rudém moři, protože svoboda plavby hraje pro naši zemi významnou roli.“

Mezitím prý teroristé z Hamásu utočí na izraelskou armádou i z těch míst v pásmu Gazy, která již izraelská armáda označila za kontrolovaná. Ozbrojené síly Státu Izrael pokračují ve svých operacích.

„Izraelské síly zničily hlavní továrnu na výrobu zbraní Hamásu v centrální části pásma Gazy. Izraelské odklízecí operace jsou pravděpodobně jedním z faktorů omezujících schopnost palestinských milicí provádět nepřímé útoky na Izrael,“ uvedl ISW. Další útok směřoval na základnu Hamásu na jihu pásma Gazy v chán Júnis. Ke střetům docházelo i na Západním břehu Jordánu a na severu Izraele, kde se ozbrojené síly státu Izrael střetávaly s libanonským hnutím Hizballáh.

Jak válka pokračuje, tak stále více vychází najevo nesoulad mezi Spojenými sáty a Izraelem. Server izraelského deníku Jerusalem Post s odvoláním na další zdroje napsal, že je Joe Biden stále více frustrován z postupů izraelského předsedy vlády Benjamina Netanjahua. Poslední telefonický hovor spolu prý vedli 20. prosince a Joe Biden ho údajně ukončil ostrými slovy: „Tento rozhovor je u konce“.

Představitel amerického ministerstva zahraničí řekl pro The Media Line, že USA se snaží vykreslit pozitivní obraz a udržet jasnou veřejnou podporu Izraeli, ale Bílý dům je na Netanjahua naštvaný a nazývá ho „nevděčným“ za bezpodmínečnou podporu, kterou USA Izraeli poskytují.

„Myslím, že Biden má právo žádat Netanjahua, aby mu naslouchal a respektoval ho, protože pro nás udělal docela hodně. Nakonec se rozhodujeme sami. Ale měli bychom mu naslouchat a respektovat ho,“ dodal Rahat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Třaslavý Joe" zapomněl,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 19.01.2024 10:03:34
že američtí židé řídí FED, podstatnou část bank a vůbec drží kormidlo směřování Ameriky ve svých rukou. Nakrkne-li je převelice, mohou rozvrátit USA finančními operacemi během deseti minut. Budiž mu útěchou, že americkým židovským finančníkům je stát Izrael a jeho boj stejně u zadku jako kdokoli jiný, jdou pouze tam, kde cítí prachy. Ovšem, čeho je moc, je příliš. Aby ho nepostavili do latě!

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…