Gregorová v tažení proti Rusku: Přitvrdit! Green Deal to nastartuje

23.03.2022 22:30

Ukončení válečné situace na Ukrajině je stále v nedohlednu. Na stole je mnohými diskutovaná alternativa k možnému zpřísnění sankcí vůči Rusku. Podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové je ještě prostor k přitvrzení, jak uvedla v CNN Prima NEWS. Domnívá se také, že tzv. Green Deal by mohl být odpovědí na současnou krizi z hlediska snižování závislosti na ruském plynu.

Gregorová v tažení proti Rusku: Přitvrdit! Green Deal to nastartuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

„Já se domnívám, že manévrovací prostor tam ještě je, i díky tomu, že to je součást strategie. Nikdy byste neměl vystřílet všechny náboje hned,“ odpověděla moderátorovi v CNN Prima NEWS na to, zda je prostor k přitvrzení, pirátská politička s tím, že pokud bychom v ruce neměli nic, co by bylo možné použít, bylo by to špatné. Proto se podle ní sankce připravují v balíčcích.  

EU zasáhlo dění na Ukrajině v době, kdy se postupně chtěla vzdávat fosilních paliv. „To, co teď Brusel řeší, je, jak urychlit tento ambiciózní plán tzv. Green Dealu a jak více diverzifikovat zdroje,“ uvedla Gregorová s tím, že to, co si instituce z toho odnáší, je, že toto téma měli řešit intenzivněji i předtím.

Green Deal je teď podle ní odpovědí na tuto krizi. „To, že se o něm jednalo, tak už to odstartovalo rozsáhlé změny v průmyslu. Nemyslím si, že je to jeho konec, ale naopak jeho nastartování,“ dodala a pokračovala, že právě Green Deal by mohl být odpovědí pro postupné ukončování závislosti na ruském plynu. V kontextu zdražování potravin pak dodala, že je namístě snížení environmentální ambice, tak aby mohli vyrovnat dopady potravinářské krize.

„EU by měla být vyrovnaným partnerem v rámci bezpečnosti a snaží se jít směrem společné bezpečnostní zahraniční politiky,“ hájila tendence EU vytvořit malé brigády vojáků jakožto doplněk k Severoatlantické alianci. Vybudovat si dovednost dávat dohromady vojenské schopnosti je podle ní důležité.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…