Grospič proti Nečasovi: Jaký odboj? Oběti Mašínů přece nebyly komunisti

22.09.2011 18:42

Na důvod vyznamenání Ctirada Mašína zrovna Zlatou lípou, se v průběhu čtvrtečních interpelací zeptal premiéra Nečase komunistický poslanec Stanislav Grospič. Vyznamenání Zlatá lípa má být udělováno za mimořádný přínos pro rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky. Grospič požadoval po Petru Nečasovi (ODS) odpověď, jak se o tyto hodnoty zasloužili Mašínové, kteří podle něj brutálně zavraždili mimo jiné policistu-četaře Jaroslava Honzátka.

Grospič proti Nečasovi: Jaký odboj? Oběti Mašínů přece nebyly komunisti

Připomeňme, že vyznamenání Zlatá lípa předal Josefu Mašínovi a in memoriam Ctiradu Mašínovi ministr obrany ČR Alexandr Vondra u příležitosti pohřbu Ctirada Mašína konaného v Americe.


„Podle plánu byl příslušník vylákán k fingované nehodě, odzbrojen, spoután a zavezen zpět na stanici. Byl přinucen vydat klíče a ukázat ukryté zbraně, následně omámen a po vyhodnocení nebezpečí bylo rozhodnuto, že musí být zabit, aby nemohl vypovídat a podat popis pachatelů, jež si zjevně velmi dobře zapamatoval. Ctirad Mašín ho tedy podřezal," popisoval tehdejší situaci komunistický poslanec Stanislav Grospič ve sněmovně.

„Pokud si dobře vzpomínám, trestný čin vraždy je i podle právního řádu České republiky nepromlčitelný. Bratři Mašínové vraždili," konstatoval komunistický poslanec. Ptal se opakovaně premiéra Nečase, jakým způsobem Ctirad Mašín a ostatní ze skupiny bratří Mašinů, kteří podle něj brutálně vraždili na území tehdejší Československé republiky, přispěli k obraně České republiky. Grospič konstatoval, že je smutné, když vláda nedovede respektovat právní řád vlastní země.

Nečas obhajoval bratry Mašiny zákonem o protiprávnosti komunistického režimu

Ve své odpovědi Stanislavu Grospičovi Petr Nečas připomněl zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu z roku 1993. Zároveň požádal především poslance KSČM, aby znění zákona pozorně poslouchali. „Režim založený na komunistické ideologii, který rozhodoval o řízení státu a osudech občanů v Československu od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989, byl zločinný, nelegitimní a je zavrženíhodný," citoval premiér. „Komunistická strana Československa byla organizací zločinnou a zavrženíhodnou," pokračoval.

Připomněl také paragraf stejného zákona, který mimo jiné říká, že "odpor občanů proti tomuto režimu, který projevovali odbojem nebo jinou činností nebo vědomě a veřejně vyjadřovali na území státu i v zahraničí, a to i ve spojení s cizí demokratickou mocností, byl legitimní, spravedlivý, morálně oprávněný a je hodný úcty".

Kdyby podle Nečase v únoru 1948 nedošlo ke komunistickému puči, jímž se dostal k moci režim vraždící nejlepší osobnosti českého národa jen za jich lásku k vlasti a oddanost ideálům svobody a demokracie, bratři Mašínové by údajně žádnou odbojovou činnost neprováděli. „K ozbrojeným akcím přistoupili teprve v září 1951, tedy v době, kdy již měli českoslovenští komunisté ruce potřísněné krví více než stovkami nevinně popravených a umučených, mezi nimiž byli i blízcí přátelé rodiny Mašínovy," konstatoval premiér. Jmenoval například generála Heliodora Píku a doktorku Miladu Horákovou, kteří patřili k nejbližším přátelům rodiny Mašínů. Milada Horáková byla například vězněna spolu se Zdenou Mašínovou nacisty.

Mašínové prý doufali, že s americkou armádou osvobodí vlast zotročenou komunisty

Nečas připomněl, že také Ctirad Mašín měl osobní zkušenost s komunistickým režimem. Byl zatčen a podle Nečase „strávil půl druhého roku v pekle koncentračních táborů na Jáchymovsku". Ctirad Mašín s bratrem Josefem, Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou neutíkali podle premiéra z Československa proto, aby za hranicemi našli bezpečný a bezstarostný život, ale aby dobrovolně vstoupili do řad americké armády, s níž, prý doufali, že osvobodí vlast zotročenou komunisty.


Premiér také obhajoval snahu Mašínů ostatních získat zbraně i za cenu podřezání četaře Jaroslava Honzátka. „K efektivnímu odboji potřebujeme zbraně a peníze. To je prostě realita. Obstarání zbraní na stanici SNB je logický krok," tvrdil premiér.

Připomněl také že pokladník Rošický, kterého Mašínové zastřelili, aby získali peníze, byl zastřelen svou vlastní zbraní, kterou vytáhl na v tu chvíli neozbrojeného Josefa Mašína při rvačce o ni. „Zbývající dva lidé cestující s pokladníkem přežili a nikdo jim nijak neublížil," upozornil Nečas.

Měří se u nás dvojím metrem, tvrdí premiér

Petr Nečas v této souvislosti připomněl případ z doby okupace Československa hitlerovským Německem, kdy příslušníci českého četnictva chtěli odzbrojit příslušníky českého domácího odboje - divizního generála Vojtěcha Lužu a poručíka Josefa Koreše. Generál byl v přestřelce zabit a zraněný poručík se zastřelil. Následně pak trestné partyzánské komando odbojářů přepadlo místní četnickou stanici a ve sklepě postříleli i ty četníky, kteří se akce nezúčastnili. Tím chtěl premiér Nečas podle vlastních slov dokumentovat, že se u nás neměří všem stejným metrem, protože „partyzány přitom s výjimkou pozůstalých nikdo neodsuzuje".

Srovnávat řádný stát s nacistickou okupací je nepřípustné, říká Grospič

„Pan premiér směšoval několik věcí dohromady, ale neodpověděl na samu podstatu mé interpelace, jak tito lidé v době, kdy vraždili, bránili republiku, a proti komu ji bránili, a navíc považuji za naprosto nepřípustné srovnání s událostí, která se stala v době nacistické okupace a protektorátní vlády," konstatoval Grospič. Připomněl, že československá vláda od roku 1948 byla mezinárodně uznávaná a respektovaná a za celou dobu své existence nebyla považována za vládu okupační a ve válečném stavu Československo také nebylo.

Interpelaci premiéra na téma Mašínové ČTĚTE ZDE


„Navíc ani zavražděný Kašík, ani Honzátko, ani Rosický nebyli členy komunistické strany. Byli úkladně a doslova bestiálně zavražděni," řekl Stanislav Grospič pro ParlamentníListy.cz.

Komunistický poslanec zároveň pro redakci upřesnil, že 28. září letošního roku si komunisté připomínají 60. výročí brutální vraždy příslušníka Sboru národní bezpečnosti četaře Jaroslava Honzátka, kterého Ctirad Mašín zavraždil.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…