Hamáček: 14 až 19 tisíc nakažených denně? To je dobré. Ale pokud 25 tisíc...

29.10.2020 10:02

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček pro Český rozhlas poznamenal, že při 15 tisících nově nakažených denně se ještě nenaplňuje ten nejčernější koronavirový scénář, který měla vláda na stole. Jak by tedy vypadal nejčernější scénář? Nahlédněte.

Hamáček: 14 až 19 tisíc nakažených denně? To je dobré. Ale pokud 25 tisíc...
Foto: Repro TN.cz
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Těch 15 tisíc není úplně špatná zpráva, jakkoli to je rekord. Podle těch našich modelů to znamená, že pokud by to pokračovalo tímto tempem, a to tempo nárůstu se bude postupně snižovat, tak to je cesta správným směrem a blíží se to k tomu, aby ta křivka kulminovala někdy v půlce listopadu. Ono to má setrvačnost opravdu jako zaoceánský parník, takže když otočíte kormidlem, tak ta loď jede ještě nějakou chvíli rovně,“ upozornil Hamáček.

Modely, které má vláda k dispozici, říkají, že zlepšení má opravdu nastat ve druhé půlce listopadu. „Musíme být připraveni, že ještě budou padat rekordní čísla, ale co je klíčové, je ta dynamika nárůstu, aby ten nárůst zpomaloval a aby se postupně zastavil a začal klesat.

Anketa

Kdo nakonec urve vítězství v amerických prezidentských volbách?

13%
hlasovalo: 4499 lidí

A jak by naopak vypadal ten nejčernější scénář?

„Ten model o kterém hovořím, říká, že pokud by se to podařilo zakulminovat na nějakých 14 až 19 tisících případech denně, tak bychom to měli stále ještě zvládnout. ... Pokud by se ukázalo, že to nefunguje, že tady v pátek bude 25 až 30 tisíc případů, tak by to bylo na vážné zamyšlení, to by znamenalo, že bychom ta opatření museli přehodnotit,“ varoval Hamáček.

V takovém případě by pak muselo nastat podobné vypnutí země, jaké nastalo v Izraeli.

V rádiu také prozradil, že pokud člověk poruší zákaz nočního vycházení, aniž by dokázal doložit, že je na cestě z práce či do práce, může dostat pokutu až 10 tisíc korun. Než ji ale policisté udělí, mohou si telefonicky či jinak ověřit, zda člověk opravdu pracuje tam, kde říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…