Hamáček: Zítra nás ve Sněmovně čekají dva poslední velké body za toto volební období

13.09.2021 18:00

Pravidelné pondělní tiskové konference ČSSD tektokrát na téma dostupné bydlení a spravedlivé důchody se zúčastnil předseda Jan Hamáček, ministryně Maláčová, Jan Birke, Matěj Stropnický a předseda mladých socdem Lukáš Ulrych. Sociální demokraté jdou do zítřejšího závěrečného jednání Sněmovny se dvěma prioritami.

Hamáček: Zítra nás ve Sněmovně čekají dva poslední velké body za toto volební období
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD. Jan Hamáček sdělil, že v kauze Vrbětice existuje jen jedna vyšetřovací verze

„Zákon o dostupném bydlení a ta druhá se týká předčasných odchodů do důchodu pro těžké profese,“ zmínil Jan Hamáček dva poslední velké body za toto volební období.
 
U zákona o dostupném bydlení se inspirovali v zahraničí. „V Rakousku, ve Velké Británii a chceme, aby tento zákon umožnil obcím, ale i státu se znovu zapojit do bytové výstavby,“ upřesnil Hamáček s tím, že tento zákon má podle něj jednu obrovskou výhodu. „Podle všech kalkulací je schopen zlevnit nové byty až o třetinu,“ tvrdí. 
 
 
Vyjádřil se i k předčasnému odchodu do důchodu pro těžké profese. „Je to něco, co dlužíme lidem, kteří vykonávají velmi namáhavou práci. Jedno hlasování to může vyřešit,“ uvedl Hamáček. Hlasovat se totiž bude zítra ve zrychleným procesem. 
 
„Představte si, že je vám 58, jste po dvou infarktech a pracujete v náročné fyzické profesi, například jako zedník, musíte neustále zvedat těžká břemena a víte, že do důchodu máte dalších sedm let. Zdraví neslouží a každý měsíc, který máte bez dovolené se vám zhoršuje zdraví,“ uvedla ministryně Maláčová typický příklad, pro koho by byl dřívější odchod do penze určen.
  
Následně se řeč vrátila k bydlení. „Pořídit si vlastní bydlení je pro mnoho mladých lidí velmi nedosažitelná meta,“ souhlasil Jan Birke.
 

Anketa

Věříte průzkumu STEM, že ANO získá ve volbách 32,4 %?

hlasovalo: 61854 lidí
 
Matěj Stropnický byl konkrétnější. „V Praze vedou magistrát Piráti a Piráti nám teď představili svůj hlavní plán na to, co udělat s nedostupným bydlením. Jejich teze je, že se musí víc stavět a hlavně se nesmí danit,“ upozornil a následně varoval. „Zvyšování intenzity výstavby znamená především to, že se prostě třetina bytů ocitne v rukou investorů.“
  
Následně zmínil, že dají dohromady žádost Zastupitelstvu hlavního města Prahy o projednání pěti bodů za vyšší dostupnost bydlení.
 
A to jsou: „Navýšení finančních prostředků, které jdou do fondu dostupného bydlení, zavedení povinnosti developerů, zavedení sankce za byt neobsazený déle než 6 měsíců, dále progresivní daň z nemovitosti od čtvrté nemovitosti a podpora návrhu o Zákoně o veřejně prospěšných bytových společnostech,“ dodal Stropnický. 
 
 
Posledním řečníkem byl předseda mladých sociálních demokratů Lukáš Ulrych „Sociální demokracie přichází s řešením na straně poptávky. Aby se opravdu zajistilo bydlení nejenom pro spekulanty, ale převážně pro mladé rodiny, kteří bydlení potřebují,“ uzavřel.
 
.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…