Hamáček chce komisi, vyšetřující postup vlády v pandemii. A hned upozornil na to, co prováděl Babiš

31.10.2020 17:16

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) opakovaně žádal občany i politickou opozici, aby teď neřešili, kdo kde pochybil a otevřel prostor k tomu, aby v České republice došlo k podzimnímu koronavirovému výbuchu. A jeho koaliční partner a předseda ČSSD Jan Hamáček, předseda ústředního krizového štábu a ministr vnitra, ho vyslyšel. Přišel s návrhem, jak po krizi viníka odhalit.

Hamáček chce komisi, vyšetřující postup vlády v pandemii. A hned upozornil na to, co prováděl Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že v koronavirové krizi dělá, co může, ale že občané vládní opatření určená na boj s nemocí často nedodržují. A předseda vlády se ve svém posledním videu ze série „čau lidi“ na lidi pořádně zlobil, že moc cestují, moc se shlukují a chodí do práce, místo toho aby seděli doma na home office.

Nejednou také prohlásil, že hodnotit, co se povedlo a co se nepovedlo, je možné teprve, až pandemie odezní.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy se této myšlenky chopil jeho koaliční partner Jan Hamáček (ČSSD), který prohlásil, že by všechno měla prověřit vyšetřovací komise a po odeznění epidemie také ukázat na případné konkrétní viníky.

Při té příležitosti uvedl, že do jednání jednotlivých ministrů významně zasahoval jejich nadřízený, premiér Andrej Babiš. Jemu samotnému prý zakazoval, aby se zajímal o věci mimo svůj resort vnitra. A to přesto, že Hamáček je současně prvním vicepremiérem a pokud by Andrej Babiš nebyl schopen řídit vládu, přecházelo by její vedení právě na Hamáčka.

„On jako předseda vlády všechna opatření schvaloval a sám do toho všeho razantně vstupoval a o věcech rozhodoval. S ohledem na minulost si například pamatuji, jak jsem 23. července vyzýval lidi, aby nosili roušky. Na to mi bylo premiérem řečeno, abych se staral o Českou poštu a nehrabal se ve zdravotnictví,“ uvedl Hamáček.

„Poté, co druhá vlna odezní, tak by za mne bylo nejčistší se v Poslanecké sněmovně dohodnout a udělat vyšetřovací komisi, která by vyšetřila a ukázala, jak to bylo a nebylo. To, aby se ústavní vyšetřovací komise ustavila, jednoznačně podpořím. Mělo by se totiž odpovědět na otázku, kdo před druhou vlnou pochybil, jak pochybil a jak to celé zpětně bylo,“ uvedl Hamáček.

Konstatoval také, že kompletní uzavření země, tzv. tvrdý lockdown, v tuto chvíli není na stole.

„V tuto chvíli to je mimo hru, ale jenom z krátkodobého hlediska. Pokud se to opět nějakým způsobem nezvrhne. Když tedy bude pokračovat tento trend, tak se to dá zvládnout s opatřeními, která jsou nastavena teď,“ sdělil Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…