Hamáček se obává povolební spolupráce ODS a ANO

28.08.2021 11:15 | Ze sítí

Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra v rozhovoru pro Novinky.cz nevyloučil spolupráci ODS s hnutím ANO za podmínky, že to bude bez Andreje Babiše. A právě pravicové koalice se obává předseda sociálních demokratů Jan Hamáček.

Hamáček se obává povolební spolupráce ODS a ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

„Přestože ODS navenek tvrdí, že s Babišem nikdy nepůjde, pravděpodobnost vzniku pravicové koalice je vysoká. A všechny pravicové strany říkají, že budou škrtat peníze,“ obává se Hamáček. 
 
 
„Ne náhodou to byli poslanci právě z ANO a ODS, kteří společně prosadili největší sekeru do státního rozpočtu. Takovou, která pomohla jen těm nejbohatším. Mám upřímně obavy, jakou politiku by tyto pravicové strany spolu prosazovaly,“ dodal. 
 

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Alexandr Vondra nemluvil jen o možné spolupráci s ANO, které by dle jeho slov muselo být bez Andreje Babiše, ale též o vládní koalici s Piráty, kde by Piráti měli hlavní slovo. „Sám si neumím představit, že by ODS dělala nějakého přidavače na pirátské stavbě v téhle zemi. To si trochu myslím, že je pro průměrného ódéesáka, minimálně tedy pro mě, obtížně zvládnutelná představa,” řekl Vondra.
 
Hamáček se obává, že pokud nebude ČSSD ve vláda, tlak na zavádění poplatků ve zdravotnictví bude obrovský. „Mám zkušenosti se středočeskou ODS, která v minulosti prodávala veřejné nemocnice.  Dostupnost lékařské péče je od té doby v kraji komplikovaná,“ uvedl. 
 
„Bez ČSSD by se totiž neobnovilo proplácení nemocenské od prvního dne, nezvyšovaly by se přídavky na děti, nezvýšili bychom rodičovskou na 300 000 korun, nerostly by důchody takovým tempem ani by minimální mzda by neposkočila o tolik. Jen díky soustavnému tlaku sociální demokracie se to a mnohé další podařilo,“ dodal. 
 
 
Podle Hamáčka je ČSSD jedinou stranou, která lidem zajistí udržení jejich životních jistot. „To, na co jste zvyklí, tu nemusí být napořád. Stačí se podívat na Slovensko, kde všechny pravicové strany slibovaly, že všechna sociálně důležitá opatření zavedená tamní sociální demokracií nebudou rušit. Stačil rok a všechno je to pryč. To, že něco považujete za samozřejmé, ještě neznamená, že to tak bude navždy,“ řekl Jan Hamáček a dodal, že jedině ČSSD je pro lidi pojistkou.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…