Handly, špinavá práce. Hilšer kopal do Babiše s Okamurou. Ale narušili mu příběh

15.01.2022 7:59 | Ze sítí

Včera se měla projednávat korespondenční volba, která by umožnila občanům ČR volit i mimo ambasády. Ale neprojednávala se, hnutí SPD si vzalo pauzu až do konce jednacího dne. A senátor Hilšer obvinil i hnutí ANO, že se o korespondenční volbě nejednalo i kvůli němu. „Koordinace postupu byla evidentní,“ tvrdí; Tomio Okamura prý teď dělá pro Babiše špinavou práci. Ale příběh mu narušil novinář, který toho dne také seděl ve Sněmovně.

Handly, špinavá práce. Hilšer kopal do Babiše s Okamurou. Ale narušili mu příběh
Foto: Repro Twitter
Popisek: Senátor Marek Hilšer

Anketa

Má Viktor Orbán vaše sympatie?

98%
1%
hlasovalo: 37434 lidí
Jedním ze záměrů nové vládní koalice je umožnit korespondenční volbu pro občany ČR v zahraničí a Sněmovna měla tento bod včera projednávat. Ovšem nestalo se tak díky SPD. „Tento návrh je pro nás nepřijatelný,“ řekl šéf poslanců SPD Radim Fiala ke korespondenční volbě ze zahraničí. „Nesouhlasíme se zavedením korespondenční volby v České republice,“ potvrdil také předseda SPD Tomio Okamura. SPD si kvůli návrhu Senátu odpoledne vzala pauzu až do konce jednacího dne. Čímž mimo jiné zablokovala i volbu bývalého ministra dopravy a obchodu a průmyslu Karla Havlíčka na post šestého místopředsedy Sněmovny.

Ve Sněmovně se ovšem nacházel i senátor Marek Hilšer, jenž ze zablokování projednávání novely obvinil nejen SPD, která se k odporu k novele hlásí, ale také hnutí ANO: „Dnes poslanci ANO a SPD zablokovali první čtení senátního návrhu novely zákona, který přináší distanční volbu pro občany pobývající v zahraničí. 25. ledna bude další pokus posunout novelu dál.“

Ovšem s tím nesouhlasil reportér iDnes.cz Josef Kopecký. „Poslanci ANO a SPD? Promiňte, že Vám narušuji příběh. Ve chvíli, kdy se měla projednávat korespondenční volba, vzalo si SPD pauzu do konce jednání. Jak v tom figuruje druhá opoziční strana, tedy kromě toho, že jste to napsal? Rád se poučím,“ vyzval senátora a připomenul, že i on byl ve Sněmovně při jednání přítomen.

Hilšer řekl, že nechce zkušeného novináře poučovat. „Věřím, že dobře víte, jak nyní funguje ANO a SPD. Na špinavou práci má nyní Babiš Tomia Okamuru. Nebo si snad myslíte, že Babišovo ANO korespondenční volbu podporuje?“ spekuloval senátor o dohodě mezi dvěma opozičními subjekty.

Reportér iDnesu se nezabýval otázkou, zda ANO chce či nechce korespondenční volbu. „Mně šlo o to, jak ANO dnes podle Vás zablokovalo korespondenční volbu. Chápu, že podle Vás tak, že si SPD vzalo přestávku. Proč tedy Sněmovna skončila ve 13.15, když je jednací den do 19.00? Mohlo se od 14 do 19 jednat o korespondenční volbě,“ doplnil.

Hilšer uvedl, že se vědělo, že projednávání korespondenční volby bude zablokováno. Kopecký mu ovšem připomenul, že kvůli zablokování korespondenční volby nemá hnutí ANO svého místopředsedu Sněmovny. „To měl být bod 3 po korespondenční volbě. A myslím, že by i zvolen byl. I hlasy z vládní koalice. Nedává tak smysl, aby bod 2 blokovali,“ mínil.

Hilšer však trval na svém. „Koordinace postupu byla evidentní,“ tvrdí. A na „handly“ mezi Babišem a Okamurou se prý Kopecký má zeptat jich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…