Hanka banka. Pražská náměstkyně Marvanová chce zřídit fond, který by vybraným lidem ručil za hypotéky

02.11.2018 10:46

Budoucí radní pro legislativu a podporu bydlení Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) oznámila, že budoucí koaliční partneři v hlavním městě Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu se v programovém prohlášení zavázali k tomu, že pomohou určitým skupinám obyvatel potřebných pro metropoli dosáhnout na půjčku na vlastní bydlení. Jde o návrh na zřízení fondu, kterým by Praha ručila učitelům, policistům nebo zdravotním sestrám za hypotéky. Budoucí opozici se návrh nepozdává a někteří developeři si už mnou ruce. Informaci zveřejnil server E15.cz.

Hanka banka. Pražská náměstkyně Marvanová chce zřídit fond, který by vybraným lidem ručil za hypotéky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Na tom, jak by měl projekt vypadat, se musí ještě pracovat. Myšlenka by měla být podle Marvanové uskutečnitelná cestou městského ručení za hypotéky, což měly Spojené síly pro Prahu i v předvolebním programu. „Máme v návrhu programu, že bychom to spustili jako pilotní projekt pro lidi v profesích, které Praha nutně potřebuje. Jsou to například hasiči, policisté, učitelé, zdravotní sestry,“ upřesnila Marvanová. Samotné programové prohlášení ještě zveřejněno nebylo.

Jednou z možností je, že by město mohlo zřídit fond, do kterého by vložilo třeba pět set milionů, a tyto peníze by sloužily pro ručení. Podle slov Marvanové by město z projektu profitovalo i v situaci, že by dotyčný nebyl schopen úvěr splácet. „Možností by bylo, že město koupí jeho byt a nechá ho tam bydlet jako nájemníka,“ sdělila Marvanová, podle které by si tak město rozšířilo svůj bytový fond.

Ne všichni koaliční partneři jsou k tomuto návrhu zcela nakloněni. Návrh se proto stal jedním ze sporných bodů při jednání o programu. „Máme k tomu návrhu velmi rezervovaný postoj, protože v nynější bytové krizi je problém na straně nabídky,“ řekl Adam Zábranský (Piráti). Tento návrh na ručení za hypotéky podle něj znamená, že se navýší poptávka po bytech a reálně se ty byty ještě zdraží.

Třetí koaliční partner Praha sobě se k nápadu zatím nevyjádřil. S myšlenkou městského ručení za hypotéky má problém i budoucí opozice. „Vnímám to jako nesystémový a levicový návrh, kterým si chce nová koalice zavázat selektivně vyvolené obyvatele Prahy. Je to velmi nespravedlivý přístup,“ vyjádřila se Alexandra Udženija (ODS).

Takový přístup Prahy by mohl jít proti regulacím ČNB, která se snaží spíše omezovat poskytování hypoték, upozornil sociolog Martin Lux. Město by podle něj mělo spíše podporovat nájemné bydlení. „To je daleko efektivnější než podporovat vstup nízkopříjmových domácností do vlastnického bydlení,“ podotkl Lux.

Naopak návrh vítá developer Central Group. Ručení za hypotéku pro profese, které město potřebuje pro svůj chod, je podle jeho vyjádření tou ideální formou, jak podpořit dostupnost bydlení pro tuto skupinu obyvatel.

Původní zdroj ZDE

Ekonomka Markéta Šichtařová nápad okomentovala na svém Facebooku ironicky- rozšířila by prý skupinu zvýhodněných ještě o ekonomy na volné noze. Pak by si prý vzala hypotéku na deset milionů, z ní nakoupila dva byty, do nich si sehnala nájemníky a pak bance vesele oznámila, že už nic platit nebude, a ať se obrátí na magistrátní fond.

„A největší prča na tom je, že paní Marvanová kdysi byla poslankyní za ODS a následně za Unii Svobody – i US se kdysi snažila předstírat, že je údajně pravicovou stranou. Tak jako to dneska předstírá třeba TOPka,“ dodala prostořeká ekonomka.

Jiní komentoval nápad paní Marvanové s čistokrevným pobavením, přejmenovali ji například na „Hanka- banka“.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…