Havlíček: Vyjednávání začíná. Premiérem má být Babiš

09.10.2021 17:15

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) vystoupil uprostřed sčítání před kamery ČT24. Byl optimistický. „Ale uvidíme, jak to dopadne, a uvidíme, s kým začneme vyjednávání,“ uvedl Havlíček.

Havlíček: Vyjednávání začíná. Premiérem má být Babiš
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Výsledek hnutí ANO není špatný s ohledem na to, že byl covid a prožívali jsme nejnáročnější období polistopadové historie. Každá strana musí být připravena jít do opozice. Ale uvidíme, jak to dopadne a s kým začneme vyjednávání. Bude záležet i na tom, jak bude postupovat pan prezident. Jakákoliv těsná většina nemá příliš velkou perspektivu,“ poznamenal Havlíček.

„Chceme jednat s jednotlivými stranami. Vždycky jsme říkali, že koalice před volbami jsou trošku šidítkem pro voliče a to skutečné vyjednávání začíná až po volbách. Jsem toho názoru, že premiérem by měl být předseda vítězné strany, což si myslím, že je spravedlivé. A jestli bychom vládli bez Andreje Babiše, to jsou stále jen spekulace,“ dodal Havlíček.

„Těžko říct, jestli ČSSD doplatila na spolupráci s námi. Každý si vystavuje svou vizitku. Voliči se primárně nerozhodují podle toho, s kým strana spolupracuje,“ řekl následně k volebnímu debaklu sociální demokracie, která se zřejmě do Poslanecké sněmovny nedostane.

Krátce po rozhovoru Karla Havlíčka přišla ČT24 se zprávou, že hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) by přivítal, pokud by vládní koalici sestavilo ANO a SPOLU. Ještě dnes se podle něj sejde výbor ANO, který určí vyjednávací tým.

Po sečtení dvou třetin okrsků by do Sněmovny prošly čtyři subjekty. ANO s SPD by měly sto mandátů, sto křesel by obsadily i SPOLU s Piráty + STAN. ČSSD i komunisté jsou pod pětiprocentní hranicí.

O 200 poslaneckých křesel letos usiluje 5 242 kandidátů, které nominovalo 22 volebních uskupení. V porovnání s předchozími sněmovními volbami v roce 2017 měli voliči výběr užší. 

Komise nyní sčítají hlasovací lístky a další údaje, jako je například počet voličů. Tyto informace následně postoupí ke zpracování výsledků voleb Českému statistickému úřadu, který výsledky hlasování zveřejní na volebním webu. Volební výsledky jsou zveřejňovány průběžně, většina z nich by mohla být známa do pozdního večera.

Policie v souvislosti s volbami ověřuje dvě podezření na kupčení s hlasy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…