Havlíček nechápe: Kde vláda bere tu drzost?

11.05.2023 16:40 | Zprávy

Vládou představený konsolidační balíček okomentoval pro CNN Prima NEWS místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. „Nechápu, kde vláda bere tu drzost to nazývat důchodovou reformou,“ poznamenal mimo jiné.

Havlíček nechápe: Kde vláda bere tu drzost?
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

„Vláda nejdříve hodinu nebo její takzvaní experti mluvili o ničem a poté v té další části mnohé neřekli, ale teď teprve dohledáváme vše. V každém případě to lze zatím hodnotit tak, že to je černý čtvrtek pro tuzemské podnikatele, a to jak pro firmy malé, střední, pro živnostníky, tak pro firmy velké, které ženeme do šedé zóny. Budou nepochybně optimalizovat a troufám si tvrdit, že budou ztrácet konkurenceschopnost vůči zahraničí. Další nedobrá zpráva je to pro naše seniory, pro důchodce a vypadá to, že to nebude dobrá zpráva ani pro studenty. Na druhou stranu, ať jsem v něčem pozitivní, mohlo například DPH dopadnout hůře. Docela dobré je to, že se snižuje z 15 % na 12 %, takže by to nemuselo být tak proinflační, jak jsme se domnívali podle těch původních zpráv,“ zhodnotil místopředseda ANO Karel Havlíček.

„Vláda v podstatě popřela sama sebe. A ona byla do značné míry zvolena proto, že šla do klání s tím, že nebude zvyšovat daně. A tady, když se podíváme, tak je to docela zásadní zvýšení daní. Za další, tato vláda ještě v polovičce ledna roku 2022 tvrdila, že nebude zasahovat do valorizací, minimálně v tomto roce, víme, jak to dopadlo. Od toho se samozřejmě odvíjejí všechny další valorizace, to znamená opět seřezání, a důchodci se budou dostávat na hranici chudoby. To jsou pro nás těžko překročitelné meze a já si nedovedu představit, že bychom něco takového podpořili. Samozřejmě je tam řada věcí, na kterých bychom se dokázali shodnout. Například zvýšení spotřebních daně z tvrdého alkoholu nebo u tabáku. To si myslím, že smysl dává,“ dodal Havlíček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…