Hejtmani popřeli sami sebe. Nahoře je největší diktátor za posledních třicet let. Aktivisté z iniciativy Chcípl PES vyšli Petřín a budou politickým hnutím

15.02.2021 9:51

REPORTÁŽ Na Ministerstvo vnitra zaneseme registraci politického hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES a půjdeme do voleb. Chceme být u toho, až se začnou dávat dohromady záchranné balíčky pro podnikatele. To sdělil při nedělním valentýnském pochodu v Praze nejviditelnější člen zmíněné iniciativy Jiří Janeček. Ostatní líčili, jak policisté kontrolují jejich otevřené podniky.

Hejtmani popřeli sami sebe. Nahoře je největší diktátor za posledních třicet let. Aktivisté z iniciativy Chcípl PES vyšli Petřín a budou politickým hnutím
Foto: Hana Brožková
Popisek: Valentýnský pochod na Petřín. Účastníci protestovali vůči současným nařízením vlády a nouzovému stavu

„Pro nás se nic nemění. Bojujeme dál, otevíráme Česko. Říkáme, vraťte lidem práci, děti do škol a chraňme jen ty potřebné. Je to pořád dokola,“ sdělil Jiří Janeček za iniciativu Chcípl PES, která se zanedlouho stane politickým hnutím. V neděli se její členové a sympatizanti vydali na valentýnský pochod od dolní k horní stanici lanovky na Petříně. Šli jsme s nimi.

Narvané svahy Petřína

Poslední víkendový den byly svahy pražského kopce Petřín plné sáňkařů a bobařů. Dětí, kam oko dohlédlo. U dolní stanice lanovky jen české vlajky a pár transparentů dávaly znát, že se zde koná i valentýnský pochod iniciativy Chcípl PES. Její nejviditelnější tvář, Jiří Janeček, bývalý poslanec ODS a současný majitel pivovarské restaurace Malý Janek, která má i přes vládní protikoronavirová opatření otevřeno, rozdával rozumy na všechny strany. „Hospodu nezavřu, vždyť jsme to lidem slíbili,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Doufám, že se přidáme k nějaké ústavní žalobě. Nový nouzový stav je protiústavní. V pondělí neseme na Ministerstvo vnitra registraci politického hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES, tak uvidíme, jak do voleb zasáhneme. Jsme významná skupina manažerů a podnikatelů, která každým dnem roste. Chceme být u toho, až se začnou dávat dohromady záchranné balíčky pro podnikatele. Chceme, aby opravdu pomohly, protože zatím nepomáhají,“ doplnil Janeček. Pak se skupina do tří set lidí vydala nahoru.

„U nás byl dlouho klid, ale teď už tam přišla dvakrát policie. Jsme petiční místo, takže vše v pohodě,“ podotkla majitelka solárního studia v Mladé Boleslavi a členka Chcípl PES Ida. „Já už na to nemám co říct. Je to katastrofa, co se tady děje. Jako politické hnutí sice moc šancí nemáme, ale hlavně, že u vlády nebude to, co tam nyní je,“ dodala. Účastníci pochodu prošli kolem zrcadlového bludiště a Petřínské rozhledny, která přežila i přání Adolfa Hitlera ji zbourat, a zastavili se až u horní stanice lanovky.

Největší diktátor Babiš

„Hejtmani museli popřít sami sebe a ukázat, že nedokážou řídit své kraje, když schválili další nouzový stav,“ sdělil nahoře do megafonu mimo jiné Janeček. „Dostal se nám k vládě ten největší diktátor, kterého za posedních třicet let tato země viděla,“ doplnil další rebel z Chcípl PES Jakub Olbert a novinářům následně řekl: „Jsme v tý samý kaši, v který jsme byli doposud. Nouzový stav v podání hejtmanů, který vláda schválila, si ohýbá ústavu jako preclík. Jestliže se nebudeme moci opřít o nějaký vyšší princip, což by měla být ústava, tak se celý systém rozpadne a nastane anarchie. V tom vidím obrovské nebezpečí. Pro nás se ale těch čtrnáct dní dalšího lockdownu nic nemění. Budeme dál otevírat podniky a dál tepat do vlády, která ale stejně nic nevymyslí, takže i na konci února budeme ve stejné kaši.“

Právě on je provozovatelem restaurace Šeberák, která je také stále otevřená. Loni dostal pokutu 15 000 korun a má prý na kontě 27 přestupků, ale podle něj je to protizákonné, neboť vládní nařízení jsou méně než zákony, o které se opírá on. „Hamáček policajtům zhora rozkazuje, ať nám dávají za uši, ale oni vědí, že jsme v právu, takže jsou v nezáviděníhodné situaci. V otevřených hostincích jsou tedy dvě skupiny. Provozovatele policisté mohou sebrat, ale pak ho zase musí pustit, protože opravdu nedělá nic protizákonného. Host dělá přestupek, ale může se bránit tím, že je v petičním místě,“ prozradil Olbert, jak to v otevřených podnicích zhruba funguje.

Podle stránek iniciativy Chcípl PES se v Česku konalo šestnáct takových valentýnských pochodů za otevření Česka a návrat dětí do škol. Ještě jeden se měl konat dokonce i v Itálii. V Praze na Petříně nakonec dav poděkoval okolo hlídkujícím policistům skandováním: „Hoši, děkujeme!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…