Herec o době před 89.: Občas jsme dostali do držky, ale proti dnešku... Máme skryté nepřátele

21.05.2021 13:41

Hostem v Rádiu Z byl herec Leoš Noha. Zavzpomínal na své začátky s divadlem i mimo něj. Za komunistů dostal občas přes držku, ale aspoň prý byl nepřítel jasný. Dnes je to podle něj jinak. „Burešové a Zemanové si otevírají držky.“ Jak Noha jedná s lidmi, kteří se berou příliš vážně? To budete koukat. A hraje také v kapele. Jmenuje se Buzerant a bere to i Česká televize.

Herec o době před 89.: Občas jsme dostali do držky, ale proti dnešku... Máme skryté nepřátele
Foto: Repro YouTube
Popisek: Herec Leoš Noha

Noha s hereckou profesí nezačal hned. V rozhovoru vzpomínal na to, že začínal jako elektrikář a opravář televizí, až se přes místo tiskaře a barmana v rockovém klubu dopracoval na jevištní prkna. Jeho první rolí byl sluha Alexej ve hře Hráči od Gogola.

Herec v rozhovoru také třeba prozradil, jak jedná s lidmi, kteří sami sebe berou příliš vážně. „Takové posílám rovnou do prdele,“ smál se herec. Když mu moderátor naznačil, že možná někteří lidé mohou mít problém s jeho vystupováním nebo vyjadřováním, Noha odvětil: „Většinou mají lidé problém, pokud je někdo hodně svobodomyslný. Mají tendenci ho okrajovat. Je to vidět i v naší vládnoucí garnituře, furt by nám chtěli stříhat křidýlka.“

Sociálním sítím Noha prý také nehoví. „Tak jako kouknu tam, ale že bych z toho byl nějak vyjetej, to ne. Koho by taky zajímalo, co kdo třeba jí a kolik má dětí a s kým spí a tak,“ usmíval se herec. Moderátor se také ptal, jak to se svým rebelstvím měl herec Noha před rokem 89. „Tak většinou sem byl pořád nalitej a člověk si zvykne, že když má ty dlouhý vlasy, tak tu občanku vytahuje až osmkrát denně. Občas jsme dostali přes držku, ale vlastně oproti tomu dnešku, tenkrát to bylo jasný, ten nepřítel byl jasnej, ale teď jsou ty nepřátelé skrytý. O některých se to teda ví, jsou vidět dost a dost žvaněj. Pro mě je dneska rozčarování, že to může dopadnout tak, jak to teďka je.“

A jak se dívali soudruzi na Nohovi herecké výkony? „To sem tehdy nějak nezavnímal, oni tehdy drželi hubu. To ještě byli podělaný. To si ještě neotvírali držky jako teďka ty Burešové a Zemanové. To ještě drželi hubu. Možná sem se i bez papíru dostal tam, kde sem, no.“ Řekl Noha s narážkou na to, že nemá žádné herecké vzdělání.

Noha začínal jako herec koncem 80. let. Bylo už tehdy podle něj znát, že komunistický režim slábnul? „Člověk čekal, že to přijde, ale určitě to nikdo nečekal, že to bude takhle, jak to bylo.“ Několikrát ho prý různí lidé lákali do politiky. „Lákali mě několikrát, ale mě to neláká, protože si myslím, že bych musel bejt v tý straně sám, a to by nebylo vono,“ vysvětloval se smíchem Noha.

Herec Leoš Noha je také znám svým účinkováním v kapele s úderným názvem Buzerant. V ní působí po boku známého komika a rovněž herce Petra Čtvrtníčka, kterého můžeme znát z kultovní České sody. Mezi jejich největší hity patří písně jako třeba Balíček šprcek, Kdyby se v kalhotách… nebo Slzy z tvý klády šedivý. Tu dokonce ve svém živém vysílání a před zraky dětského publika uvedla Česká televize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…