Herman ustoupí Drahošovi. Do Senátu bude kandidovat mimo Prahu

25.03.2018 7:43

Někdejší ministr kultury Daniel Herman se chystá bojovat o Senát. Původně chtěl do klání vstoupit na Praze 4, ale nakonec bude kandidovat v Chrudimi, kde může nahradit dosavadního senátora Jana Velebu. Co Hermana vedlo k jeho rozhodnutí? Prý za to může Jiří Drahoš.

Herman ustoupí Drahošovi. Do Senátu bude kandidovat mimo Prahu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Za Prahu 4 je senátorkou Eva Syková podporovaná sociální demokracií. Právě jí se chtěl ve volebním klání postavit někdejší ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman, protože na Praze 4 žije. Nakonec však bude kandidovat v Chrudimi, kde může nahradit dosavadního senátora za SPO Jana Velebu. Ten svůj mandát už nehodlá obhajovat.

Co vedlo Hermana ke změně názoru? Deníku Právo prozradil, že v tom sehrál roli neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš, jenž oznámil, že bude kandidovat do horní parlamentní komory právě na Praze 4 a Herman chce zvýšit jeho šance na vítězství. „Je vhodné vytvořit pozitivní synergii a dát prostor tomu či onomu kandidátovi tam, kde pravděpodobnost ke zvolení je větší,“ řekl Herman.

Celý článek naleznete zde.

V Chrudimi byl dlouhá léta senátorem Petr Pithart. Když se z politiky stáhl, stal se senátorem za tento obvod již zmíněný Jan Veleba. Herman by pravděpodobně rád navázal na Pithartovu práci.

Lidovci postaví vlastní kandidáty v necelé polovině z 27 senátních obvodů. V Náchodě bude o senátní křeslo bojovat předseda lidovců a dosavadní poslanec Pavel Bělobrádek. Prý chce být blíž svým voličům. Za součaného rozložení sil navíc považuje Senát za velmi důležitou pojistku demokracie. Ve Sněmovně má pohodlnou většinu 115 křesel neformální koalice hnutí ANO premiéra v demisi Andreje Babiše, hnutí SPD Tomia Okamury a komunisté. Tyto tři strany spolupracovaly při obsazování orgánů Sněmovny.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …