Historik Snyder: Pokud bude fungovat Ukrajina, ztíží to ruský imperialismus

24.06.2021 7:52

Dalším zajímavým hostem pořadu DVTV byl tentokrát americký historik Timothy Snyder. Podle jeho názoru by si Češi měli dělat větší starosti vůči Rusku, než si dělají. Nejedná se ale o záležitost územní. Rusko se obecně spíše snaží podkopávat vládu práva.

Historik Snyder: Pokud bude fungovat Ukrajina, ztíží to ruský imperialismus
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Timothy Snyder

Snyder v úvodu podotkl, že Bidenova zahraniční politika se zásadně liší od Trumpovy. „Zahraniční politika pro něj je realita, ne jen nějaké podium pro domácí politiku, jako tomu bylo u Trumpa,“ zdůraznil s tím, že  Biden také věří ve strukturu aliancí. Pro země ve střední Evropě to klade zajímavé otázky. Podotkl také, že autoritářské režimy oproti demokracii nemají budoucnost. „Demokracie musí být formulována jako cesta do budoucna,“ dodal a pokračoval, že pro demokracii bylo posledních 15 let těžkých.  

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Na summitu zemí NATO označil generální tajemník vzájemné vztahy Ruska a NATO za nejhorší od konce studené války. „Řekl bych, že se dost věcí změnilo. Například to, jak jednoduché je dotknout se jiného státu. Rusko tak přistupuje k zahraniční politice ve střední Evropě i k České republice, snaží se najít slabé místo a neviditelně napadnout,“ varuje s tím, že takové aspekty samozřejmě zhoršují vzájemné vztahy. Jsou to konstantní problémy, o kterých je potřeba podle něj mluvit.

Častým tématem je také plynovod Nord Stream 2. Ten je podle něj nastaven tak, aby Ruský plyn nemusel procházet Ukrajinou. Myšlenkou je tedy odepřít Ukrajině jakýkoliv vliv. „Jestliže obejdou Ukrajinu, tak se potvrdí výsledek ruské invaze,“ uvedl historik a pokračoval, že Rusové si myslí, že to bude mít politické dopady. Je to také důvod, proč to dělají.

Moderátora dále zajímá, jak by se Západ měl chovat vůči Moskvě. „Nejlepší politika vůči Rusku je dobrá politika vůči Ukrajině, je velmi těžké působit na Rusko přímo,“ říká americký historik Timothy Snyder s tím, že důležitá je pomoc Ukrajině nebo Bělorusku, protože tam je možné vykonávat určitý vliv. „Pokud bude fungovat ukrajinský stát, tak to ztíží ruský imperialismus,“ dodal.  

Došlo také na komparaci přístupů zemí vůči Rusku. Poláci jsou jiní, podle něj, jsou v zásadě protiruští. Zahraniční politiku mají nastavenou tak, aby Rusko zpomalovali. V pobaltských státech se zase snadněji definuje ruská hrozba. A Češi mají podobnou pozici jako Rakousko. „Mají pocit, že jsou vzdáleni, nejsou přímo ohrožováni a jsou připraveni ke kompromisu,“ ohodnotil přístupy států.

Nechyběla ani aféra Vrbětice. „Kauza byla zajímavá, bylo to poprvé, kdy většina českých politiků musela zaujmout nějakou pozici, musela se vyjádřit, včetně premiéra,“ zhodnotil. A dodal, že záměr se  týkal širšího projektu ruské invaze na Ukrajině a destabilizace právních států. „Češi by si měli dělat větší starosti vůči Rusku, než si dělají.  Není to záležitost územní. Obecně se snaží podkopávat vládu práva,“ podotkl. Neustále se pokoušejí vyvolávat obecně strach a nedůvěru vůči Američanům. Hodnotí to jako pokus, jak změnit náhled na svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…