Hlásit. Nekupovat. Nakažené maso z Ukrajiny na fotkách

12.10.2023 8:52

Značné pobouření budí již několikátý výskyt salmonely v kuřecím mase dovezeném do Česka firmou WE Trade s.r.o., sídlící ve slovenské Bratislavě. Kontaminované maso původem z Ukrajiny, které je balené na Slovensku, se aktuálně prodávalo v obchodním řetězci Makro a stejná společnost již před několika týdny dodala nakažené maso také do řetězců Tesco, JIP či Penny Market. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ukázala na fotkách, jak to kuřecí maso, které není radno kupovat, vypadá. Spotřebitel jeho výskyt může i hlásit.

Hlásit. Nekupovat. Nakažené maso z Ukrajiny na fotkách
Foto: ČZPI
Popisek: Nakažené maso z Ukrajiny z reportu České zemědělské a potravinářské inspekce

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29510 lidí
Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila salmonelou nakažené maso v rámci mimořádné mikrobiologické kontroly v provozovnách Makro. První nález kontroloři uskutečnili v provozovně Makra v Praze 5, kde se prodávaly „čerstvé kuřecí řízky“ od společnosti WE Trade s.r.o., sídlící v Bratislavě, nakažené Salmonellou Infantis.

Maso bylo zabalené v obalu, na němž je WE Trade s.r.o. uveden jakož výrobce, bylo původem z Ukrajiny a závadná šarže 23342202 byla do 31. srpna, v tržní síti se tak jich nenachází. Pokud jste si však toto maso koupili a dali do mrazničky, SZPI varuje, že by se nemělo konzumovat, jelikož případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv.

Druhý nález byl uskutečněn v českobudějovickém Makru v Hrdějovicích, kde kontroloři objevili salmonelu v hluboce zmrazeném kuřeti bez drobů značky Qualiko, které pocházelo z ukrajinské Vinnycké oblasti. Zmrazené kuře mělo minimální trvanlivost do 20. prosince 2024 a inspektoři proto nařídili neprodlené stažení předmětné šarže z tržní sítě, někteří lidé si jej však již mohli koupit.

WE Trade s.r.o. o značce Qualiko na svých webových stránkách píše, že „díky přísné kontrole kvality, která splňuje vysoké evropské standardy zavedené v závodech MHP, a díky přírodním surovinám, které používá, je značka Qualiko vynikající volbou kuřecího masa pro každou rodinu“.

Potravinářská inspekce informovala, že zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Ani zdaleka však nejde o první případ. K dovozu salmonelou nakaženého ukrajinského masa, baleného na Slovensku, došlo v uplynulých týdnech několikrát. Inspektoři salmonelu objevili v srpnu v kuřecích řízcích v Tescu, které byly rovněž balené společností WE Trade s.r.o. a následně byly v Česku prodávané pod privátní značkou Tesco.

V polovině září dovezla WE Trade s.r.o. nakažené ukrajinské maso, opět balené na Slovensku, do českých provozoven Penny Marketu a v půlce července do Česka putovaly také dvě šarže ukrajinských kuřat značky Qualiko, v nichž tenkrát inspektoři objevili salmonelu v prodejnách JIP.

Agrární komora ČR upozornila, že případy nakaženého masa se množí. A v Makru se objevilo závadné kuřecí maso také před 14 dny. Tehdy šlo o kuřecí z Brazílie. Agrárníci také upozorňují, že to ukrajinské bylo „záměrně přebaleno na Slovensku, aby získalo ‚evropský‘ původ“.

Už několikátý případ dovozu salmonelou nakaženého masa vzbudil ohlasy i na sociálních sítích. Předseda opozičního SPD Tomio Okamura v té souvislosti poznamenal, že jeho hnutí SPD „podporuje zákaz dovozu nekvalitních a zdraví škodlivých potravin z Ukrajiny“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tohle nakažené , pesticidů a chorob plné maso, mléčné produkty a oleje, obvykle z Ukrajiny, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 12.10.2023 11:46:09
by mělo být posuzováno stejně jako "metanolová aféra", za kterou někteří dostali po právu doživotí. Pančování je totiž všechno, co nabízí koncovým spotřebitelům produkt, o kterém část dodavatelů ví, že neodpovídá normám, obsahuje látky závadné, či zakázané a přesto jej dotyční vědomě pouští do oběhu. Na salmonelózu se dá umřít stejně jako na metanol, stačí mít oslabený organismus, či stářím sníženou střevní mikroflóru a její obranyschopnost. Ukrajinský dovoz okamžitě zarazit, jít tvrdě po "přebalovacích a klamavých" firmách, dávat nepodmíněné tresty na horní hranici sazby, supermarketům pálit stamilionové pokuty za každé kuře. Mají dost svých nákupčích, kontrolorů, posuzovatelů kvality, sjednavatelů dodávek, vnitřních auditorů, vnějších auditorů a dalších zaměstnanců, které platíme v ceně zboží a kteří jsou nám tím pádem povinní dodávat zboží jakostní. Hytlermarkety ale na to kašlou a smějí se českým zákazníkům do očí. Bodejť by ne, když naše zbabělá, protilidová vláda na to seje, protože se hytlermarketů a Prouzy bojí. V Německu takové problémy nemají, tam ukrajinské kuře nezabrousí. Jde hlavně o naše děti a vnuky, doma můžete vařit jak chcete, ale co školní jídelny? Kde nakupují? Tvrdě trestat! A hned !

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…