Hormony, antibiotika v potravinách! Green Deal, likvidace českého zemědělství. A dál? Expert odhalil

03.07.2023 18:22

MONITORING Předseda Asociace nezávislých médií ČR Stanislav Novotný si do svého pořadu O čem se mlčí pozval někdejšího šéfa Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska. Řeč byla o novém ministru zemědělství Marku Výborném (KDU-ČSL), ale i o Green Dealu.

Hormony, antibiotika v potravinách! Green Deal, likvidace českého zemědělství. A dál? Expert odhalil
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek

„Ministr zemědělství Nekula skončil, a to s pořádnou ostudou. Na sněmu Agrární komory 25. května odešlo při jeho vystoupení více než 200 delegátů ze sálu, což je nadpoloviční většina. Ten lidovecký nýmand se choval jako nepřítel českých zemědělců. České potravinové soběstačnosti. Ale především nás před svým koncem nechal zaplavit kontaminovaným obilím z Ukrajiny. Co také očekávat od subalterního služebníka banky Erste, že? Která má v České republice samozřejmě své obchodní zájmy. A navíc od lidovce. A teď si představte, že tohle nic bylo vystřídáno jinou lidoveckou nulou, učitelem Markem Výborným. To si teprve užijeme, ale zážitky si nechme na příště. Nyní se vraťme k Nekulovi. Přes veškerou nechuť zemědělců kupodivu současné vedení Agrární komory poděkovalo Nekulovi za skvělou práci, a to byl jasný signál zrady kolaborantského vedení. Členové komory začali z profesního sdružení utíkat. Jeden z nejvýznamnějších hráčů na českém zemědělském trhu, majitel firmy Rabbit, oznámil také konec členství své společnosti v Agrární komoře v České republice. Dnes je právě proto přímo on povolán k vysvětlení, na jak vratkých základech stojí česká zemědělská politika,“ poznamenal na úvod pořadu moderátor Stanislav Novotný, jenž si do pořadu pozval bývalého prezidenta Agrární komory Zdeňka Jandejska.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26121 lidí
Proč si sbalil Jandejsek kufry a rozhodl se opustit Agrární komoru? „Bylo to těžké rozhodnutí, ale vlastně vystoupením na podporu ministra, který vrátil české zemědělství minimálně o pět sedm let zpět a který se vlastně zpronevěřil tomu, že změnil strategický plán na rok 2023–2027 a vlastně všechno, co je proti českému zemědělství, to podporoval, tak jsem už nemohl vydržet, ale největší ten hřebíček, nebo poslední hřebíček, do rakve dal současný prezident Agrární komory, který mu ještě poděkoval a velice uznale zhodnotil jeho práci. Jestliže někdo pracuje proti mně a všechna jeho rozhodnutí vedou k tomu, že budu muset omezovat věci a že české zemědělství se nebude rozvíjet a že to nemá ani krůček strategie a že to je všechno k likvidaci vedené, tak v tom vlastně nemůžu být. Nemůžu být ve spolku, který pracuje proti mně,“ zmínil Jandejsek. 

„Současný prezident Agrární komory Jan Doležal, zdá se, že je těžký oportunista, kariérista, který se snaží přizpůsobit tomu mainstreamu, tomu obecnému politickému trendu a rozhodně nehájí profesně své zemědělce. Lidi, na kterých by mu mělo nejvíce záležet,“ dodal Novotný.

„Nejenže je oportunista, ale co je to nejhlavnější. V podstatě vypravuje o tom, že Agrární komora musí být nadstranická, což vlastně mu dělá to, že nebude s nikým ve sporu a nebude nic uplatňovat pro zemědělce. On v podstatě dělal všechny kroky k tomu, aby nějakým způsobem torpédoval vztah zemědělců a dnešní vlády a vztah k pětikoalici tím, aby jim co nejvíc vyhověl a zemědělcům zavřel pusinku. Takže to není šéf nevládní organizace, kterou zastupuje. To je přesně to, co jste vy nazval, ale já bych k tomu ještě přidal, že je to vlastně zrada na zemědělcích. Je to hanba. Místo, abychom podporovali a tvrdě bránil stavovskou čest zemědělců a potravinářů, tak tam hraje takový narážedlo, nebo jak bych to nazval, které tedy bude nějakým způsobem přežívat. Je to kariérismus, je to vlastně taková vstupenka do vyšší politiky. A to já nebudu, v tom nebudu já,“ dodal Jandejsek.

„Evropská politika torpéduje českou potravinovou samostatnost. Prosazuje Green Deal. Všechno, co zdražuje potraviny. A tomu všemu šel Jan Doležal na ruku. Takže zdá se, že podporuje likvidační záměry. Likvidační záměry evropské politiky, Evropské unie,“ dodal Novotný.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
„Přesně. Neslyšel jsem jediné slovo, kde by razantně odmítl Green Deal, což je pro nás likvidační, protože my všechna ta omezení, která máme dál dělat, jsme už dávno udělali. A teď je máme udělat znovu. To znamená, tlačí to na to, abychom vůbec české zemědělství neměli, abychom byli závislí na dovozech a dneska už ani ne ze západní Evropy, starých zemí, protože tam utlumují výrobu, ale z dálky z Jižní Ameriky, kde tedy mají jiné podmínky k výrobě. My jsme si tady nastavili z hlediska zdraví kupu věcí, ale budeme vozit přes půl zeměkoule potraviny, a ještě ani nevíme, v jakém jsou stavu. Nebo víme, používají se tam hormony, používají se tam antibiotika a další látky. Takže je to smutné, že se nedokážeme postarat sami o sebe a hlavně vystoupit na obranu. Vystoupit na ochranu těch, kteří ještě něco dělají.“

„A v téhle situaci lidovci navrhnou, aby se ministrem zemědělství stal Marek Výborný, syn bývalého ministra, v podstatě protekční synek, a bývalého soudce Ústavního soudu. A co od něho očekáváme, od toho učitele, který teď dosedl do čela resortu, kterému vůbec, ale vůbec nerozumí?“ zeptal se Novotný.

„Podle mě to je tragédie, protože jestli si člověk, který si zemědělstvím ani neprošel nikde, ani se neotřel o zemědělství, řekne, že má velký politický výtlak, takže je dobrý manažer, takže bude dobře řídit zemědělství, to je směšný. Tohleto nikdo nebere vážně a všichni z toho mají akorát legraci. Já znám Výborného z několika jednání, které bylo před sedmi až osmi lety, když se dělal první zákon o ... síle, tak je to vlastně jenom povídání, povídání o ničem, a tvrdě stát na stanovisku, který dostane zadaný. To jsou ty dnešní národohospodáři. Myslím si, že to je smutný a že dojdeme k tomu, že to není možný takhle v tom pokračovat. Bude to brzy,“ dodal Jandejsek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …