Hřebejk chtěl točit seriál o Davidu Rathovi. Ale ČT se lekla, stěžuje si

01.06.2023 22:42 | Ze sítí

„Veřejnoprávní televize se lekla,“ říká režisér Jan Hřebejk, jenž se pustil do seriálového ztvárnění knih o slavné korupční kauze Davida Ratha z českého podsvětí. „Nejdřív to Česká televize chtěla, ale pak mi bylo vzkázáno: My to nechceme,“ popsal v pořadu Galerie osobností serveru Seznam Zprávy.

Hřebejk chtěl točit seriál o Davidu Rathovi. Ale ČT se lekla, stěžuje si
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Do natáčení dvou kauz, které spojuje lékařské prostředí, korupce a vysoce postavení lidé, se režisér Jan Hřebejk pustil se svým kolegou scenáristou Petrem Jarchovský. Projekt adaptující knihy Radka Kedroně „Sněžím! Deník bílé mafie“ a „Operace Rath“ dostal název „Sněžím!“

Jak Hřebejk pro Seznam Zprávy vysvětluje, že nejdřív byl o seriál ze strany televize veřejné služby zájem, pak ale vycouvala. „Nejdřív to Česká televize chtěla, ale pak mi bylo vzkázáno: My to nechceme,“ uvedl režisér v rozhovoru pořadu Galerie osobností.

Jako důvody, proč tak učinila, zmiňuje, že Česká televize se zalekla možných žalob od reálných a stále žijících osob a od záměru natočit hranou sérii o největších korupčních kauzách v české politice posledních 15 let upustila. „Česká televize se ústy svého právního oddělení obává komplikací, protože je to přece jenom investigativa. Jsou tam reálné postavy, ale nejenom odsouzené postavy. A po určitých dramatických zkušenostech z poslední doby se Česká televize rozhodla, že to riskovat nebude,“ říká Hřebejk.

Na vyjádření mluvčí veřejnoprávní televize Karolíny Blinkové, že „Česká televize si seriál o Rathovi neobjednala a dostala nabídku na realizaci již napsaného seriálu, kterou se rozhodla nevyužít“, Hřebejk kontroval slovy: „„Námět jsme s producentem nabízeli všem televizím. Nejlepší podmínky k natáčení nám nabídla ČT. Seriál jsme tedy psali už přímo pro ČT. Po napsání šesti dílů (polovina z dvanácti) nás nakonec odmítli na doporučení právníků,“ uvedl režisér.

Takové chování České televize ho podle jeho slov naštvalo. „Štve mě to, protože si myslím, že veřejnoprávní televize by mohla mít sílu dělat trošku provokativní věci,“ prohlásil Hřebejk, a že napsané scénáře dal kvůli tomu do šuplíku. „Dopřáli jsme si roční prázdniny, které nám zkomplikovaly život. Ale to je určité riziko povolání,“ doplnil Jan Hřebejk zklamaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co takhle, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 02.06.2023 8:22:23
Natočit film o panu prezidentovi a jeho aktivitách. To není špatné téma, jenže ve vašich rukách by vyšel hrdina, místo vyčů...a.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…