Hřib dělá pro LGBT málo? Džamila Stehlíková, Pirát Kopřiva a další v akci, Zemanovi pod okny

02.08.2021 14:12

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dnes před magistrátem slavnostně mával na duhovém koberečku vlajkou symbolizující komunitu sexuální menšiny (LGBT+) a odstartoval tak jedenáctý ročník festivalu Prague Pride. Ne všichni z LGBT+ komunity i z řad Pirátů však oslavují. „Prague Pride není dostatečně inkluzivní,“ zaznělo od aktivistů v čele s Kryštofem Stupkou. S podporou někdejší ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové (LES) či pirátského poslance Františka Kopřivy a dalších tak vyrazí před Pražský hrad. Bojovat tam budou za pomoci vlastního „antikapitalistického, antirasistického, feministického, zeleného a LGBTQ+“ průvodu za rovnost.

Hřib dělá pro LGBT málo? Džamila Stehlíková, Pirát Kopřiva a další v akci, Zemanovi pod okny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Anketa

Koho byste si přáli jako „novou krev“ v Poslanecké sněmovně?

hlasovalo: 14011 lidí
Pražský pirátský primátor Zdeněk Hřib dnes společně se svým náměstkem pro oblast dopravy Adamem Scheinherrem (za Praha Sobě) a s radní pro kulturu Hanou Třeštíkovou (za Praha Sobě) před budovou Nové radnice v Praze sestoupili na duhový koberec a společně za Hřibova mávání duhovou vlaječkou s úsměvy zapózovali, načež nad sídlem pražského magistrátu kromě vlajky české zavlála i vlajka duhová. Společně s ředitelem festivalu Prague Pride Tomem Bílým tak vedení Prahy bouřlivě oslavuje zahájení jedenáctého ročníku festivalu věnovaného lesbám, gayům, bisexuálům, translidem a dalším sexuálním menšinám (LGBT+).

Akce, nabízející tento rok až 135 akcí, se společným tématem coming out, tedy procesu odhalení své menšinové sexuální orientace a genderové identity zástupců LGBT+, se bude rovněž zaměřovat specificky i na to, jak svou menšinou orientaci odhalují senioři, lidé s HIV či Romové.

Podle některých členů LGBT+ komunity však Prague Pride není dostatečně inkluzivní a aktivisté i za podpory Pirátů se tak rozhodli jednat a vznikla platforma ReclaimPride.cz

„Praha bude mít vlastní http://ReclaimPride.cz ! Vytváříme inkluzivní, antikapitalistickou, antirasistickou, feministickou a hlavně queer (pro lidi jejichž identita není heterosexuální nebo cisgenderová) platformu,“ oznámil LGBTQ+ aktivista a člen Mladého pirátstva Kryštof Stupka.

Podle Stupky půjde o „inkluzivní, nekomerční, feministickou, zelenou platformu, která bude otevřená všem“, prostřednictvím níž se přítomní vyjádří pro „rovnou“ společnost.

Platformě prý vadí, co se z Prague Pride stalo, a tak se rozhodla pro zcela vlastní akci. „Nechceme mít na našem protestu loga půlku českých firem a radši chceme, aby zaznělo, že v ČR nejsou rovný práva,“ naznačil Stupka, dle kterého akce bude určitým vymezením se proti komerčnímu využití Pride průvodů.

Akce se uskuteční v sobotu 7. srpna, přičemž začátek Pochodu za rovnost proběhne ve 13 hodin před Pražským hradem. Po hodině protestů a projevů se účastníci vydají na pochod na náměstí Jana Palacha, kde akce kolem 15. hodiny skončí.

Pořadatelům vadí, že původní festival Prague Pride je zaměřený zejména na lesby a gaye přičemž opomíná ostatní členy sexuální menšiny, chtějí proto navázat na Reclaim Pride v New Yorku, který se proti tomu vymezoval. „Neochota rozšířit zkratku LGBT alespoň na zkratku LGBTQ+, upuštění od původní protestní podstaty Pridu, nesouhlas s jeho komerční povahou – i proto zakládáme českou verzi iniciativy RECLAIM PRIDE,“ vysvětlují.

Vymezit se chtějí i proti výrokům prezidenta Miloše Zemana a útokům na členy sexuálních menšin. „Události posledních měsíců ukazují, že uskutečnění protestního průvodu za rovnost je potřeba. Hate speech nejen na ulicích, ale i od nejvyšší hlavy státu, napadení Jakuba Starého z LUI, útok v Tbilisi nebo vražda Samuela Luise ve Španělsku nás nesmí nechat klidnými. Braňme se proti nenávistným projevům i diskriminační legislativě. Nemlčme, pracujme na společenské i právní změně. LGBTQI+ komunita si to zaslouží,“ lákají na akci.

A na koho se můžete na Hradčanském náměstí v sobotu těšit? I na mnohé známé politiky. Na akci proti kapitalismu, rasismu a za rovnost, feminismus a zelenou ideologii bude protestovat a řečnit i pirátský poslanec František Kopřiva, bývalá ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková (LES) a mnoho aktivistů z organizací podporujících sexuální menšiny, namátkou zástupci organizace Zakázané barvy a organizací @Jsemvobraze či JsmeFér.

Že protest mimo jiné chce bojovat i proti kapitalismu vyvolalo nemalou pozornost. „Aktivisté podpoření částí Pirátů se chtějí prostřednictvím pochodu vyjádřit proti kapitalismu,“ sneslo například v jednom z komentářů se srdíčkem od známého twitterového komentátora.

Stupka na to mírnil, že se pouze „vrací k podstatě protestu“. „Nejsme anticapitalist politicky, pouze nechceme, aby náš průvod byl komerční,“ tvrdí. Zmínil též, že již prý nyní v Mladém pirátstvu přestal být aktivní.

Kromě odlišného zaměření také půjde o jediný průvod ve dnech Prague Pride, jelikož ten oficiální byl i tento rok zrušen. Pořadatelé Pochodu za rovnost však chtějí svou akci uskutečnit za speciálních opatření, sdělili například, že celý tým má být v době protestu již plně očkován. „Touto cestou bychom vás rádi vyzvali k vakcinaci, pokud ještě očkováni nejste. Bezpečí naší komunity je pro nás na prvním místě a slibujeme, že uděláme vše pro to, aby nikdo nebyl vystaven riziku nákazy,“ apelovali též.

Oficiální pochod Prague Pride loni nahradila plavba lodí po Vltavě, přestože letos žádný průvod v rámci akce nebude, může zúčastněné těšit alespoň množství akcí, na které pořadatelé festivalu Prague Pride letos z veřejného rozpočtu hlavního města dostali dotaci 650 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…