Hříchy Petra Pavla. Rajchl shrnul a navrhl akci. Trochu jinak

09.10.2023 9:11 | Monitoring

Jindřich Rajchl (PRO) v živém vysílání na svém facebookovém profilu vyzdvihl tři věci z minulého týdne, které mu vadily na Petru Pavlovi. Mezi nimi jeho prohlášení o možném zrušení práva veta i spor s Lichtenštejnskem a prezidentovo vyjádření ke konfliktu v Izraeli. Rajchl zmínil i příští chystanou velkou akci. O místě jejího konání budou moci rozhodnout jeho příznivci v anketě.

Hříchy Petra Pavla. Rajchl shrnul a navrhl akci. Trochu jinak
Foto: Facebook Jindřich Rajchl
Popisek: Jindřich Rajchl vysílá k výročí konce 2. světové války

První věcí, kterou Rajchl vyzdvihl, bylo prohlášení prezidenta Pavla, že by souhlasil se zrušením práva veta. „Dámy a pánové, to je hranice, za kterou já nejsem ochoten jít. Stejně jako Viktor Orbán, stejně jako Robert Fico říkám, že kdyby bylo zrušeno právo veta v rámci Evropské unie, tak pro Českou republiku v tu chvíli nemá smysl pokračovat v rámci Evropské unie,“ řekl Rajchl s tím, že pokud by se tak stalo, stali by se občané České republiky „pasažéry ve vlaku, který neřídí a jede tam, kam nemohou ovlivnit“.

„Právo veta je naprosto klíčovou součástí demokratického procesu rozhodování, protože dává možnost i menším zemím zablokovat například v rámci zahraniční politiky a dalších klíčových záležitostí rozhodnutí těch velkých zemí,“ uvedl Rajchl.

Dodal, že zrušení práva veta by bylo v zájmu velkých zemí, jako je například Německo. „Aby se těch malých zemí nemuselo ptát už vůbec na nic. Zrušení práva veta je v bytostném rozporu všech menších zemí Evropské unie,“ zdůraznil Rajchl. Připomněl, že Slovensko i Maďarsko na právu veta trvají.

„Pokud Petr Pavel říká, že by souhlasil s jeho zrušením, tak jinými slovy říká, že chce, aby se o posunu České republiky rozhodovalo v Berlíně, Bruselu a Paříži,“ usnesl se Rajchl. „Je to totální podraz na Českou republiku, na naše občany.“

Druhou věcí, kterou Rajchl v souvislosti s českým prezidentem zmínil, bylo jeho setkání se soudkyní Evropského soudu pro lidská práva Kateřinou Šimáčkovou, se kterou řešil spor České republiky s Lichtenštejnskem. Spor se týká určení vlastnického práva na českém území – například lednicko-valtického areálu na jižní Moravě. Rajchl zmínil, že majetek byl rodu Lichtenštejnů odebrán na základě Benešových dekretů a jejich navrácení, které dnes požadují, by Benešovy dekrety prolamovalo. Petr Pavel údajně řekl, že by v této věci „bylo nejlepší uzavřít dohodu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Několika násobný , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 09.10.2023 9:38:23
zrádce musí být sesazen a zavřen,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…