Hrozí hořící auta a no-go zóny v ČR? Libor Rouček vše viděl v zahraničí. A má jasno

08.07.2023 16:51 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „I v problémových čtvrtích ve Francii je často občanská vybavenost, možnosti pro sport, kulturu a vyžití mladých lidí větší než u nás na sídlištích,“ vzkazuje v dnešním komentáři bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček. „V Evropě se moc neví, že Česká republika na počet obyvatel přijala nejvíce ukrajinských uprchlíků,“ dodal. Hovoří o „přelomovém“ summitu. A v těchto dnech slaví malé výročí. Roučka přijali do uprchlického tábora Traiskirchen v Dolním Rakousku sedmého sedmý 1977.

Hrozí hořící auta a no-go zóny v ČR? Libor Rouček vše viděl v zahraničí. A má jasno
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kniha Můj a náš příběh Libora Roučka

„Lidé šetří, ale kdo na dovolenou může, tak si ji neodepře. Já jdu trošku proti proudu. Cestuji hodně během roku, a když začaly prázdniny, zůstávám v Praze. Užívám si většího klidu,“ začíná svůj letní komentář bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší redaktor Hlasu Ameriky a bývalý mluvčí vlády Libor Rouček. „Sednu na kolo, jedu do Šárky nebo k Vltavě a podél Vltavy do Kralup. Cestou si dám někde kafíčko, limonádu nebo pivo. Prázdniny si užívám v Praze. Na ulicích není tak velký frmol a chaos,“ dodal.

Většina lidí ovšem odjede přes prázdniny z velkoměst raději pryč. „Téměř každý, kdo může, nasedne do auta a odjede. Lidé vyrazí na chaty a chalupy. Jedou k moři nebo do hor. Vím, že jak v rakouských Alpách, tak i v Tatrách na Slovensku převažují česká auta. Lidé přes všechny potíže, vysoké ceny potravin, energií, si dopřejí zaslouženou dovolenou. Ukazuje to, že v české společnosti máme cca polovinu lidí, kteří si dovolenou na chatě nebo u moře mohou dovolit. A to je dobře,“ uvedl Rouček, který se celý život věnuje nejen politologii, ale i sociologii.

„Když člověk cestuje, vnímá rozdíly. Když si porovnáme počet českých aut v Rakousku, Chorvatsku a Itálii, tak se rovnáme na počet obyvatel Němcům a Holanďanům. Navzdory tomu, že Maďaři mají blíž k Jaderskému moři, těchto turistů tu vidíme mnohem méně. Přes všechny problémy, které máme, je kupní síla, co se týká zájezdů, vyšší. Lidé po všech koronavirech, energetické krizi, neskutečném zdražování a inflaci si dopřejí zaslouženou dovolenou,“ zopakoval.

Co se v Evropě moc neví…

Mainstreamová média v ČR žila v uplynulých dnech návštěvou ukrajinského prezidenta.

„Česká republika je snad patnáctou zemí, kterou prezident Zelenskyj v průběhu ruské agrese na Ukrajině navštívil. Smyslem návštěv je samozřejmě získávat podporu pro obranu jeho země, ať už je to podpora humanitární nebo ekonomická, dodávky zbraní a munice. Důležité je také poděkovat za to, co země dělají. V Evropě se moc neví, že Česká republika na počet obyvatel přijala nejvíce ukrajinských uprchlíků. I z toho důvodu přijel pan Zelenskyj poděkovat. Česká republika přijala tisíce a tisíce ukrajinských uprchlíků do svých domovů,“ poznamenal Rouček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Francie je zkrátka specifická tím, že část mládeže se občas „vyřádí“.(to řekl p. Rouček), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSochorová , 08.07.2023 17:46:04
Vyřádit tedy znamená: zapálit stovky domů, zapálit stovky aut, vyrabovat obchody. V Česku to pane Roučku nepotřebujeme, pěkně děkuji.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…