Hrozné! Migranti popsali své první dny v Německu. Už je ale lépe

26.08.2020 21:23 | Zprávy

Německá stanice Deutsche Welle přišla s příběhem syrského migranta Samera Serawana a jeho manželky Arije. Ti přišli do Berlína v roce 2015. „Musíte se vypořádat s ďáblem,“ popsal o převáděčích. Na cestu do Berlína použili balkánskou cestu. Berlínský i státní program na podporu migrantů byl prý značně podfinancovaný. „Byly to hrozné dny,“ vylíčil své dny v detenčním táboře na letišti Tempelhof. Nyní si dvojice otevřela svou vlastní restauraci, kde vaří blízkovýchodní jídlo, ovšem pořádají i workshopy. „Problém je to slovo integrace. Dlouho to znamenalo: přimět lidi žít jako Němci. Ale to není integrace. Integrace je, když žijeme společně, když najdeme společné body mezi námi,“ popsal Samer.

Hrozné! Migranti popsali své první dny v Německu. Už je ale lépe
Foto: Václav Fiala
Popisek: Ulice bavorského Deggendorfu

Německá veřejnoprávní zpravodajská stanice Deutsche Welle zveřejnila článek o Syřanovi, který utekl do Německa před válkou v roce 2015. V tomto roce prý Sameru Serawanovi a jeho ženě Ariji došlo, že život v Damašku je již nadále nemožný. Samer vlastnil továrnu na mléčnou čokoládu, která mu byla během války v Sýrii jednou ozbrojenou skupinkou ukradena. „V Sýrii je to hrozné, je tam mnoho skupinek a každý válčí s každým,“ okomentoval jednačtyřicetiletý Serawan situaci ve své domovské zemi.

Celý článek ZDE:

Dvojice prý přišla do Německa běžnou cestou, která prý byla poměrně hrozivá. Měli cestovat skrze Turecko, kde Samer objevil převaděče na lodi, se kterými dopluli do Řecka, odkud šli do Berlína takzvanou balkánskou cestou. „Zkusil jsem zapomenout, ale vždycky dostanu otázku, která mi to připomene,“ pověděl se zkroušeným úsměvem. Právě s převaděči měl prý tu nejhorší zkušenost. „Musíte se vypořádat s ďáblem. Použili jsme všechno, šli jsme pěšky, pluli jsme lodí, jeli jsme vlakem, autobusem, vším,“ popsal část o placení převaděčům.

Na to vše, co se stalo před pěti lety, vzpomínal v restauraci Damascus Aroma, tedy v restauraci, kterou v Berlíně minulý rok otevřel a která prozatím přečkala i koronavirovou krizi. Podnikatelský duch se tedy v něm opět projevil. V restauraci Serawana nabízí variace jídla na blízkovýchodní způsob.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…