Hrušínský: Milion propadlých hlasů, naše záchrana. Euro – záruka demokracie

06.12.2021 9:14 | Ze sítí

Vláda pětikoalice ještě není u moci, ale už schytává kritiku. A to někdy i od svých příznivců. Principálovi Divadla Na Jezerce Janu Hrušínskému například vadí, že vláda nechce zavést euro, čímž podle něho ohrožuje českou konkurenceschopnost. Ale euro podle něj také zajistí „demokratický vývoj“. Který byl podle Hrušínského ohrožen v posledních volbách a jen díky milionu propadlých hlasů v něm nenastal zvrat.

Hrušínský: Milion propadlých hlasů, naše záchrana. Euro – záruka demokracie
Foto: Koláž PL
Popisek: Příznivec eura, herec a principál Jan Hrušínský

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí
Kandidáti na ministry postupně navštěvují prezidenta Miloše Zemana a výměna vlády je na spadnutí. Nicméně s tím, co vláda hodlá nebo naopak nehodlá prosazovat, má řada lidí problémy. A to nejen pokud jde o ideové protivníky, jako je sociální demokracie nebo hnutí ANO, ale i pokud jde o příznivce.

Mezi ty je možné zařadit například principála Divadla Na Jezerce, Jana Hrušínského. Ten nastupující vládě vyčítá, že v programu nemá přípravu na přijetí jednotné evropské měny, tedy eura. A dodává, že řada stran má euro v programu, ale nikoliv vláda. „Mrzí mě to. Dál budeme v EU jedni z posledních. Tisíce malých a středních podniků bude dál každý den vystavováno nejistotě směnných kurzů, a co si budeme povídat, na těch u nás vždycky vydělávali jen veksláci. Někteří z nich za to dostávají od pana prezidenta státní vyznamenání,“ kopl si při postesknutí umělec a dodal, že to oslabuje konkurenceschopnost českých firem.

Ale Hrušínský má za to, že by nešlo jen o ekonomiku, ale o politiku. „Jsem přesvědčen, že by mohla být pojistkou, díky níž by nebylo tak snadné demokratický vývoj zastavit a vrátit nás o desítky let zpátky. Možná právě proto má euro tolik odpůrců. Ostatně, letos v říjnu jsme takovému návratu unikli jen o vlásek - díky milionu propadlých volebních hlasů,“ říká principál s tím, že ti, kdo hlasovali pro subjekty, které se do Sněmovny nedostaly, zde zůstávají. „Nepochybuji, že o sobě dají vědět,“ míní herec.

„Překvapuje mě, že demokratické strany, které samy sebe pokládají za konzervativní a pravicové, už třicet let vědomě znesnadňují malým a středním soukromým firmám svobodné podnikání. Třeba jen tím, že přes protesty západoevropských institucí mlčky přihlížejí jejich znevýhodňování a narušování rovných podmínek pro jejich činnost. Raději jezdí do Bruselu, kde buďto mlčí, nebo tiše souhlasí s unijními politiky, aby se o to hlasitěji po návratu domů vůči EU i eurozóně vymezovali,“ diví se. Hrušínský doufá a věří, že s novou vládou přijde změna, a přeje si, aby byli více vidět poctiví lidé.

K jeho slovům pirátský europoslanec a stoupenec eura Mikuláš Peksa poznamenal, že přijetí eura mají v programu čtyři z pěti koaličních stran. „Pouze ta pátá, která díky výsledku voleb a povolební matematice získala premiéra a ministra financí, to tvrdě odmítá,“ upozornil na postoj ODS a dodal, že právě kvůli jejímu odporu nelze přijetí eura v programu očekávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…