Hrůza, nedorazili na průvod. „Evropané“ začali kádrovat a pak se to zvrtlo

14.08.2023 12:45 | Monitoring

V sobotním LGBTQ+ průvodu Prague Pride vyšel s duhovou vlajkou do ulic Prahy ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Politici některých stran však na akci údajně chyběli. A je zle. „Pouze tři lidi z mladého ANO, nikdo z koalice Spolu,“ začínají se po průchodu duhového průvodu vytvářet seznamy, kdo letos na akci nedorazil. „Nejsi vidět soudruhu. Byl jsi vůbec v průvodu s mávátkem?“ ozývá se po sčítání těch, kteří nedorazili. Začal s tím spolupředseda strany Volt, která se definuje jako silně proevropská.

Hrůza, nedorazili na průvod. „Evropané“ začali kádrovat a pak se to zvrtlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Duhový průvod na Letenskou pláň završil LGBT+ festival Prague Pride

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Festival LGBTQ+ komunity Prague Pride skončil teprve včera a na sociálních sítích se již začínají objevovat první dozvuky akce, která vyvrcholila v sobotu duhovým průvodem hrdosti v ulicích Prahy.

Právě k tomuto průvodu, v němž byli k vidění lidé v erotických maskách či v kostýmech zvířat se připojil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) či ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Nechyběl ani pirátský náměstek primátora Zdeněk Hřib, členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí Jana Michailidu (Piráti) i množství diplomatů, mezi nimiž byli zástupci velvyslanectví amerického, britského, německého a nizozemského.

Přesto po akci zaznívá, že politiků do duhového průvodu nepřišlo dostatek a začínají se utvářet seznamy těch stran a politiků, kteří se duhového průvodu nezúčastnili.

Počítat, kdo se účastnil, začali místopředseda politické strany Volt Česko Jan Klátil a následně se k němu připojil i její předseda Adam Hanka, kteří začali tvrdit, že za celý den neviděli v duhovém průvodu nikoho z koalice Spolu, sestávající ze stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a slabou účast mělo mít v LGBTQ+ průvodu i mládežnická organizace hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše, jelikož z té tam dle Hanky a Klátila dorazili jen tři lidé. „U ANO mě to tolik nepřekvapí, i když účast pouze tří lidí z mladého ANO je taky dost tristní,“ poznačil Hanka.

Klátil dodal, že „hledající se ANO je úsměvné, ale to, že nedorazil nikdo z je k pláči“, načež se člen výkonného výboru Voltu Slavomír Maňásek zhrozil, že bídná byla účast i od TOP 09 a na fotkách vypátral jen mladé členy TOP týmu.

Že podobné počítání těch, kteří přišli a kteří nepřišli, připomíná doby komunistické totality a tehdejších májových průvodů, neušlo bez komentáře. „Aneb budeme zase dělat seznamy lidí, kteří se účastní těch správných akcí. Boží,“ komentoval toto hledání těch, kteří projevili slabou účast, právník a politik ODS Ondřej Šimíček.

„Jsem tak starej, že ještě pamatuju jiný pochody, prvomájový. Taky se evidovalo, kdo se účastní a kdo ne...“ vzpomenul podobně ředitel česko-portugalského technologického startupu Incomaker a přednášející na Vysoké škole ekonomické v Praze Tomáš Šalamon.

Hanka jej na to poučil, že on ani Šimíček „určitě nebude tak hloupý“. „Jistě chápete, že politické uskupení vysílá nějaký signál. Buď se bude účastnit a ukáže podporu, nebo se nezúčastní, a tím podporu neukáže. Blbý je, že tady k podpoře nedošlo, ale Spolu se snaží tvářit, jako že to nehraje roli. Ale to už je váš boj,“ vysvětlil Hanka, načež Šalamon odpověděl, že on „tu opičárnu teda rozhodně nepodporuje“.

„Je možný, že až to tu převezmete, budu se z toho reakcionářství zodpovídat před uličním výborem, ale risknu to,“ doplnil.

„Proboha, to už je fakt jak první máj, kdo nejde do průvodu, je zpátečník a reakcionář, nebo co?“ nechápala twitterová komentátorka Marie Sedláčková.

Komentátor Honza Provazník poznamenal, že „co by to bylo za svátek tolerance bez kontroly stranických legitimací“. A novinář Michal Půr naznačil, že by problém mohl mít brzy i samotný prezident Petr Pavel, jelikož ani on nebyl zúčastněn.

Podnikatel David Rajmont pak také vzpomenul na předlistopadovou atmosféru. „Nejsi vidět soudruhu. Byl jsi vůbec v průvodu s mávátkem, no? Vlaječky máš vyvěšené?“ komentoval Hankův komentář.

Ozvalo si i doporučení, aby Hanka vše nahlásil „domovní důvěrnici“.

A sociolog Vojtěch Bednář poznačil, že si za každého člena koalice udělal čárku. „A víte, kolik mám čárek? Ani jednu!“ vyjevil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Teplouši, lesby a další úchyláci začínají, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 14.08.2023 13:28:26
bát silně netolerantní, kam to povede dál? Fakt je asi lepší bejt už starej a nechtít zažít ty úžasné zítřky, které takhle verbež plánuje... Kdo má děti, je mu do pláče nebo jim vybírá zemi k emigraci....taky to tak mám....:-(

|  12 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …