Hrůza pro Babiše. Co bude dělat, když vyhraje?

09.11.2022 14:43 | Komentář

Prezidentské volby řeší ve svém komentáři na serveru Expres.cz Barbora Koukalová a Petr Konečný. Konkrétně se zaměřují zejména na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Podle jejich slov jsou současné prezidentské volby zatím zábavou, na konci níž může být v únoru šok. „Ale to ne tak ani pro nás voliče, jako spíš pro Andreje Babiše, kterému opravdu hrozí, že vyhraje prezidentské volby,“ poznamenávají Koukalová s Konečným.

Hrůza pro Babiše. Co bude dělat, když vyhraje?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš v Chrudimi

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33140 lidí
Ptají se mimo jiné na to, proč vlastně chce být Babiš prezidentem a zda ho to vůbec bude bavit. „Volby, a je jedno jaké, bere jako sport. Potřebuje závodit, potřebuje střet, má rád média a kontroverzi, kterou neustále vyvolává. Baví se tím a živí to jeho psychiku, představa, že by další tři roky seděl v Poslanecké sněmovně je pro něj těžko snesitelná, Andrej Babiš chce akci a ta nejbližší jsou právě tyto volby. Do parlamentních je strašně daleko a jen sedět a čekat, jestli se pětikoalice sama zhroutí, je neovlivnitelný výsledek,“ poznamenávají autoři komentáře, kteří se domnívají, že Babiš zkrátka potřebuje jezdit mezi lidi a udržet si image lídra.

„Jeho vstup do prezidentského klání samozřejmě jeho soupeře ohrožuje, nemá k sobě adekvátního rivala, stojí proti němu jakési twitterové figurky, které si vyprojektovalo pár bohatých bláhovců, kteří touží po tom, že až jejich konstrukt vyhraje, dostanou za odměnu teplá místa poradců a ředitelů. Opakuje se situace se Zemanem a Drahošem, kdy intelektuálské spektrum s penězi si vyrobilo politicky neznalou loutku plnou jakýchsi ideálů, a současná vládní koalice nebyla schopna ukecat nikoho, kdo by do toho chtěl jít, aby neměl ve Wikipedii a na hrobě napsáno: Porazil mě Babiš,“ dodavají Koukalová s Konečným.

„Česku reálně hrozí, že Andrej Babiš vyhraje a bude prezidentem. A teď si to představme. Ale! Dokáže si on sám sebe představit jako prezidenta?“ ptají se dále autoři. 

„Není tajemstvím, že Babiš se vidí v Macronovi a trochu i kopíruje jeho styl, je akční a na deseti místech najednou, když jde, je za ním celý jeho tým a vypadá coby hrot prorážející chodce, jenže Elysejský palác a Pražský hrad jsou nebe a dudy. Prezident Francie není ceremoniální kladeč věnců jako u nás, má celkem silnou politickou moc, proto taky neznáte jméno předsedy francouzské vlády a vlastně i zapomínáte, že Francie nějakou vládu má, protože ‚vláda‘ je tam Macron. U nás je to přesně obráceně, největší sílu má předseda vlády a prezident posílá kytky a rady. U nás se na Hrad chodí pro povinný potlach u kafíčka a nikomu se do toho kopce ani nechce. Všude jsou těžké koberce, obrovské prázdné chodby a obrazy ve zlatých rámech a kartel poradců, tak trochu problém pro manažerského psychopata, který chce o všem rozhodovat sám. Dokážete si Babiše představit, a dokáže si on sám sebe představit, jak sedí v lánské oboře obklopený nějakými Ovčáčky a studuje tam ústavu?“ ptají se dále. 

„Skoro si myslíme, že nová funkce pro něj bude spíš prokletí a dočkáme se reality show Survivor na Hradě. Jediný způsob, jak by se s tím Andrej Babiš mohl vyrovnat, by bylo prezidentský úřad zmodernizovat, odejít z Hradu, otevřít ho lidem stejně jako lánský zámek a přesunul by se do centra dění dolů mezi plebs, protože tam je Babiš rád,“ zmiňují Koukalová s Konečným a dovětkem, že se opravdu dá s nadhledem říct, že Andrej Babiš by takzvaně utrpěl výhru a že ne každý dar je požehnáním. 

„Na druhou stranu je to ale jediný vrcholný politik této volby a když prohraje, bude to de facto konec jeho kariéry. Když prohraje Pavel Fischer nebo Marek Hilšer, tak u těchto trpaslíků je to úplně jedno, jelikož skončí stejně  jako Danuše Nerudová v Senátu, který není ani tak relevantním demokratickým nástrojem jako spíš sanatoriem pro neustále neúspěšné prezidentské kandidáty. Petr Fiala byl dvacet let v politice, byl ministrem, proto ho Andrej Babiš vidí jako rivala, ale ti ostatní najednou přeskočili jakousi vývojovou řadu, nikdo z nich nebyl v regionální politice a lidi nezajímá nějaká slušnost a řád, lidi zajímá, jestli máte telefon na Macrona nebo Olafa Scholze. Kdyby se povedlo přemluvit do kandidatury Miroslava Kalouska, budeme věřit, že by měl Andrej Babiš velký problém, ale tihle ostatní bez nijaké služby mu ani necuknou malíčkem,“ zakončili autoři na serveru Expres.cz, který patří do vydavatelství Mafra.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…