Imigranti a znásilňování. Ve Finsku toho mají dost a budou prý jednat

18.01.2019 11:25

Finskem otřásá série znásilnění z poslední doby, z nichž jsou podezřelí migranti. Desítky tisíc Finů proto chtějí odebrat azyl imigrantům, usvědčeným ze sexuálních zločinů, píše ve svém pátečním vydání deník MF Dnes. „Azylanti nemají k ženám žádný respekt. Máme dcery, musíme dohlédnout na bezpečnost v ulicích,“ neskrývají své obavy Finové. Finský parlament je připraven zavést přísnější opatření proti zločincům cizího původu.

Imigranti a znásilňování. Ve Finsku toho mají dost a budou prý jednat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

Tento týden v Oulu zadržela finská policie další tři žadatele o azyl, kteří jsou podezřelí, že znásilnili několik dívek mladších patnácti let. Koncem roku zatkli policisté v Oulu také devět mužů „zahraničního původu“, které vyšetřují kvůli početným útokům na nezletilé dívky.

Podobný případ vyšetřují také ve finské metropoli. Kvůli množství sexuálních útoků a znásilnění nezletilých dívek zadrželi tři imigranty v Helsinkách.

Nyní je tak hlavním předmětem debat finských poslanců zpřísnění postihů pro útočníky z řad přistěhovalců. Desítky tisíc Finů zároveň podepsaly petici, žádající zrušení azylu u osob usvědčených ze sexuálních útoků.

Podle poslanců není otázkou, jestli je třeba tvrdší zákony přijmout, ale kdy se to stane. „Každý, kdo přichází do naší země, by měl ctít naše zákony,“ řekl v parlamentní debatě Antti Kaikkonen, poslanec centristické strany Finský střed.

Kromě odebírání finského občanství násilníkům cizího původu prosazují poslanci i další kroky. Například zvýšení minimálního trestu za sexuální zneužívání mladistvých. Mnozí kritizují, že úřady i justice si dosud počínaly v podobných kauzách lhostejně.

Finové budou o příštím parlamentu rozhodovat 14. dubna. Bezesporu bude imigrace ve volbách hlavním tématem. Ze situace profituje krajně pravicová strana Praví Finové, která by podle posledních průzkumů citovaných listem Helsinki Times získala bezmála deset procent hlasů.

Nejčastěji se na sexuálních útocích podle údajů finské policie podílely osoby z Iráku a Afghánistánu. V letech vrcholící přistěhovalecké vlny 2015 až 2016 přišlo do Finska zhruba třicet tisíc migrantů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …