Intelektuálové Tomský a Just se hádají o Havla, ale i Klause

24.10.2010 8:03

Projevu Václava Havla na Fóru 2000 chybí podle politologa Tomského realisticky ekonomický i demokratický rozměr. Naopak jemu vyčítá obhajobu bezohledných developerů jako nutného zla Havlův zastánce, mediální kritik Just.

Intelektuálové Tomský a Just se hádají o Havla, ale i Klause

Václav Havel v publikovaném projevu z Fóra 2000 velmi sugestivně naříká nad ohavnou, chaotickou, expanzivní a účelně materialistickou zástavbou skladišť, hypermarktů, kanceláří a stereotypních souborů vilek, jež devastuje přírodu a ze všech stran obklopuje město. „Na světě vidí hlavně to špatné a přitom, jak už to u dnešních literátů bývá, jim chybí realisticky ekonomický i demokratický rozměr," píše na svém blogu zveřejněném na Aktuáně.cz politolog a nakladatel Alexander Tomský.

Poukazuje na to, že si Havlovo kázání viníka vždy najde. „Je jím bezuzdný kapitalismus, nabobtnalé sebevědomí a pýcha developerů naší ateistické civilizace, kteří měří všechno okamžitým ziskem a nectí dílo přírody a předků. Je jím ekonomický fetiš naší civilizace a zřejmě prokletá neviditelná ruka trhu," vypočítává Tomský, co všechno bývalému prezidentovi vadí.

Havel se nevymanil z doby, kdy byl hřích institucionalizován

Pokládá přitom za záslužné kázat proti lidským individuálním něřestem i upozornit na existenci nepochybně zavrženíhodného materialismu. „Havel se však nevymanil z doby, kdy byl hřích institucionalizován. Ve svobodné společnosti tomu tak není. A fetiš růstu? Nejde o žádný idol nebo uctívání Mamonu, vždyť nezaměstnanost degraduje lidskou důstojnost a je snad horší než všechny otřesné periferie světa," tvrdí Tomský.

Divadelního a mediálního kritika Vladimíra Justa tím vyprovokal k otevřenému dopisu na svém blogu, v němž se pozastavuje nad tím, jak může Tomský obhajovat bezohledné developery jako nutné zlo, ba výdobytek demokracie. „Potvrdilo se mi nejhorší tušení, že ve Vás je hluboko ukrytý dialekticko-materialistický marxista, což si nikdy nepřipustíte stejně jako současný pan prezident," píše Just.

Megalomanské stavby jsou opravdu výrazem pýchy dogmatiků trhu

Tomského postoje pokládá za obdobu známého marxisticko-materialistického principu přednosti základny před nadstavbou. „Mantra zní: nejprve ekonomická základna a a až hodně dlouho potom nabídneme, až si na to vyděláme, nějakou tu duchovní nadstavbičku, Klaus říkal ´třešničku na dortu´, aniž tušil, že tím na sebe zcela po freudovsku prozrazuje podvědomé ztotožnění s polistopadovým symbolem jisté strany, z níž převzal v myšlení mnohem víc, než si je ochoten připustit," uvádí Just.

Podle něj si Tomský neuvědomil, že Havel mluvil o dnešní elitě, o pyšných, tupých a prázdných stavbách, jež jsou odrazem mentality pyšných, tupých a prázdných myslí, stavbách, jež se svým megalomanským měřítkem doslova vytahují nad svým okolím, dusí a obkličují město a zabírají gigantické prostory, jež ukrojily přírodě. „A to je - ne že není! - opravdu výrazem pýchy postmarxistických dogmatiků trhu a modly bezuzdného růstu," uzavírá Just svůj otevřený dopis.

K věci:

Havel otevřel Forum 2000. Mluvil hlavně o lidských právech 

Havel varoval civilizaci před katastrofou. Ani to s ní nehnulo 

Lidé brání krajinu, až když se jich to týká, myslí si Havel 

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…