Já tady nevidím souvis, opozice nemá jinou tému, pravil Babiš do kamer

08.01.2018 15:55

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr dopravy Dan Ťok předstoupili před novináře, aby se vyjádřili k nové verzi programového prohlášení vlády. Babiš při té příležitosti poznamenal, že poslanci ve sněmovně se dnes asi nudí.

Já tady nevidím souvis, opozice nemá jinou tému, pravil Babiš do kamer
Foto: Michal Voska, MOČR
Popisek: Premiér Andrej Babiš na první oficiální návštěvě Slovenska

Hned na úvod Babiš oznámil, že jeho vláda bude pečovat o seniory. „Náš hlavní cíl je důchodová reforma,“ řekl předseda vlády. Kromě toho by kabinet rád prosadil bezplatnou autobusovou a železniční dopravu pro nejstarší občany České republiky. „Taky mluvíme o rychlejší realizaci dostupného bydlení pro seniory, takže samozřejmě kromě tý důchodový reformy, tak toto je určité nóvum,“ pravil premiér.

Jako předseda vlády chce být vidět v Evropě, chce bojovat proti kvótám, ale hodlá se zasazovat také o rozšíření internetu pro každého. Kromě toho hodlá lépe kontrolovat majetek státu, bojovat s lichvou a dohlížet na větší bezpečnost občanů, a to i energetickou a surovinovou bezpečnost. Babiš plánuje zjednodušit systém zadávání veřejných zakázek pro obce. Nezapomíná prý ani na studenty do 26 let. Jim chce také zlevnit železniční dopravu.

Tyto body si prý dnes v programovém prohlášení nové vlády mohou přečíst lídři všech sněmovních stran a hnutí, neboť jim bylo odesláno. Otázka je, zda je toto vládní prohlášení přesvědčí k tomu, aby jejich poslanci zvedli ruku pro vyhlášení důvěry Babišově vládě. „My způsob, jak získal pan Topolánek důvěru, kdy hezky domluvil pánům Pohankovi a Melčákovi, tak my to takhle neděláme,“ zdůraznil předseda vlády. Místo toho kabinet sází na to, že chce ulevit studentům a seniorům starším 65 let, jak už bylo naznačeno výše.

Pá slov přidal také ke zprávě Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Předseda vlády konstatoval, že zprávu studují právníci a on se k ní nehodlá nijak obsáhle vyjadřovat. Osobně nevidí souvislost mezi touto zprávou a hlasováním o důvěře vládě. „Já nevidím souvis mezi zprávou OLAF a důvěrou vládě. Já tam ten souvis nevidím,“ zdůraznil Babiš.

„Chápu, že opozice nemá jinou tému. Dřív to bylo Čapí hnízdo, dneska je to OLAF, ale já k tomu nemám co říct,“ konstatoval Babiš s tím, že se poslanci ve sněmovně asi nudí, když tohle řeší stále dokola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…