Jak Rakušan odstřelil Farského. Muška z Deníku N na jednání vedení STAN

21.01.2022 7:50

Předsednictvo hnutí Starostů a nezávislých vyzvalo Jana Farského, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Zásadním argumentem bylo, že hnutí ztratilo podporu od ODS. Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za osmiměsíční stáž v USA, na kterou odletěl minulou sobotu, a kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce, píše o tom Deník N.

Jak Rakušan odstřelil Farského. Muška z Deníku N na jednání vedení STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Farský

Farský o svém studijní pobytu v USA informoval až v době, kdy už se musel přesunout do Ameriky. O jeho získání navíc věděl už půl roku před volbami. Pevně věřil, že pro svou stáž nakonec získá podporu od šéfa Starostů Víta Rakušana i premiéra Petra Fialy.

Situace se ale zkomplikovala. Včerejší jednání vedení Starostů a nezávislých se protáhlo až do půl jedenácté. Nakonec dospělo k tomu, že by Farský měl poslanecký mandát složit.

Kritika na Farského však mířila od dalších stran vládní koalice včetně Pirátů. Situaci zcela změnilo vyjádření premiéra Fialy, v němž popřel, že Farského podpořil v rozhodnutí na stáž jet. „Já ho nepodpořil, byl jsem informován. V rozhovoru jsem vyjádřil pochybnost. Neudělal bych to, žádnou radost z toho nemám,“ řekl pro ČT s tím, že s důvěrou se dlouho hazardovat nemůže.

Starostové si uvědomili, že je v jejich postupu nepodpoří nejsilnější vládní strana ODS, což Farskému zlomí jeho vaz poslance. „Vedení vědělo, že to bez ODS nezvládne. Každý den by se jich média a všichni další ptali, proč jim to nevadí. Místo své agendy by řešili stáž Farského,“ popisuje zdroj obeznámený s vyjednáváním.

Jedním z nejhlasitějších opozičních kritiků Farského zahraniční stáže byl také šéf SPD Tomio Okamura, který u pultíku namítal, že Farský nemůže na dálku sloužit svým voličům.

„Ve chvíli, kdy ho přes palubu hodili koaliční partneři, je vše složité. A musíte si spočítat, jestli to ustojíte,“ řekl Deníku N liberecký hejtman Martin Půta.

„Nešlo to ustát. Při každém hlasování by zaznívaly hlasy naší opozice, že nám tu chybí Jan Farský. Každé hlasování, které budou obstruovat, na což se teď připravujeme, by se točilo kolem něj,“ dodal Rakušan po oznámení, že Farský jako poslanec končí.

Podpora koaličních partnerů byla podle nich zásadní pro to, aby Farský mohl ve funkci pokračovat. Podobně popisuje jednání další zdroj, podle kterého bylo tématem chování koaličních partnerů. „Neřešil se úplně přímo on (Petr Fiala, pozn. red.), ale spíše to, že se náš koaliční partner chová jako náš nepřítel,“ popisuje.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…