Jak chce Babiš danit pivo? Záleží na tom, jaké si dáte, kde, do čeho, kde ho vypijete...

05.02.2020 15:21

Vláda Andreje Babiše (ANO) vymyslela tak podivnou konstrukci daně z přidané hodnoty a stravovacích služeb, že se nad tím baví celý internet. Raději se podívejte sami.

Jak chce Babiš danit pivo? Záleží na tom, jaké si dáte, kde, do čeho, kde ho vypijete...
Foto: Svijany
Popisek: Pivo Svijany

Politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity v Brně nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co vzešlo z Babišovy vlády. Hospodští budou mít od 1. května tohoto roku notně zamotanou hlavu, jakou daň si u toho či onoho piva mohou počítat. Dokládá to tabulka, kterou Gregor, nevycházející z údivu, přiložil.

„Tohle je čisté dada. Bylo by to i vtipné, kdyby to nebylo dílo vlády a ta to nemyslela vážně. Country for future, fakt,“ poznamenal ironicky s odkazem na heslo, které tak rád a často opakuje Babiš, když mluví o Česku.

daň z piva

Gregor však nebyl sám, kdo má z nápadu vlády srandu, nebo kroutí hlavou nad absurdností celé konstrukce.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček s hořkostí poznamenal, že vláda těmito svými nápady vlastně vytváří nová pracovní místa, protože za chvíli se hospody a restaurace neobejdou bez speciálních pivních daňových poradců.

„Tři sazby DPH na pivo, není to málo? Co ještě 18 % na šnyt, 13 % na mlíko, a 9 % na čochtana? Takhle vláda vytváří nová pracovní místa #pivní daňový poradce,“ konstatoval Skopeček.

daň z piva

Redaktor serveru Info.cz Honza Palička zdůraznil, že daně by měly být přehledné. A na konkrétním příkladu ukázal, že za Babišovy vlády opravdu přehledné nejsou.

„Daně mají být hlavně přehledné, že ano? Třeba nealko pivo nalité z plechovky do kelímku na výlovu rybníka Svět logicky nemůže mít stejnou sazbu jako alkoholické pivo čepované z pronajaté pípy do vydlabaného samorostu v kulturáku ve Velvarech na plese dobrovolných hasičů,“ napsal.

daň z piva

Ministryně financí Alena Schillerová poté dostala otázku.

„A prosím Vás, Aleno Schillerová, jaká bude výsledná daň, když si říznu 1:1 nealko pivo v provozovně s jídlem i bez s alko točeným pivem do vratného i nevratného kelímku a odnesu si to ke stánku bez zázemí, kde to přeliju do skleničky, kterou jsem si vzal v provozovně?“ otázal se občan.

daň z piva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…