Jako ve Francii? Romové v Pardubicích: Znělo nahlas. Výstražně

03.07.2023 10:25

MONITORING „Žádám všechny, i neziskové organizace, svolejte demonstraci, v poklidu, ale ať o nás vědí, že my Romové se nedáme.“ Tato slova zazněla na pochodu Pardubicemi, k němuž došlo v reakci na sobotní potyčku tří cizinců, zřejmě Ukrajinců, se skupinou Romů. Výstražně mohla z úst řečníků znít slova stran situace ve Francii. Policie žádá veřejnost o pomoc. Promluvil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Jako ve Francii? Romové v Pardubicích: Znělo nahlas. Výstražně
Foto: Screen Twitter Miroslava Adamka
Popisek: Romská demonstrace v Pardubicích

V Pardubicích v posledních pár desítkách hodin zhoustla atmosféra. Po sobotním střetu skupiny Romů se třemi cizinci, pravděpodobně Ukrajinci, jeden z Romů byl zraněn. V neděli vyrazilo do ulic Pardubic několik stovek Romů, kteří dali najevo, že už toho mají dost a obávají se o svou bezpečnost.

„Chceme upozornit vládu na to, že i my jsme občané ČR a nechodíme ozbrojeni po městě a neútočíme,“ zaznělo na akci. Během pochodu od pardubického nádraží k místu sobotního konfliktu došlo i na volání „bezpečnost, bezpečnost“, „Ukrajina domů“ a „my jsme tady doma“.

 

 

 

 

Na sociálních sítích koluje z pochodu několik videí.

„My chceme oslovit politické strany, které za námi budou stát, aby viděli, že my Romové nechceme bojovat, nechceme se ozbrojovat, nechceme, aby došlo k tomu, k čemu došlo ve Francii. Nikdo nechce nikoho chodit navštěvovat do věznic. Matky pak budou brečet. I otcové. To z nás nikdo nechce. Proto vyzývám všechny Romy a všechny neziskové organizace v České republice, dáme si vědět a svolejme velkou demonstraci, aby se toho ujala nezisková organizace a aby se ukázalo, že my jenom chceme, aby se tato situace urovnala. Já proto žádám všechny, i neziskové organizace: Svolejte demonstraci, v poklidu, ale ať o nás vědí. Že my Romové se nedáme,“ zaznělo na jednom z nich.

 

 

Dostupná videa ukazují, že se pochodu účastnily i rodiny s dětmi, i jednozlivci, lidé mezi sebou živě debtovali a bylo jasné, že atmosféra je poněkud napjatá.

Na pochod dohlížela policie, která veřejnost žádá o pomoc.

„Žádáme svědky, kteří mají informace nebo videozáznamy k sobotnímu incidentu v Pardubicích, aby je poskytli přímo pardubickým policistům nebo cestou linky 158,“ žádali na twitteru strážci zákona.

Policie žádá o pomoc

Česká televize upozornila na slova ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), podle kterého sobotní incident v Pardubicích nijak nevyčnívá nad jinými případy, které policie běžně řeší.
 

„Ačkoliv přitáhl pozornost kvůli údajnému zapojení Ukrajinců, nijak nevybočuje z toho, co policie denně řeší. V ČR se v průměru stane více než 500 trestných činů denně,“ uvedl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Drahá PČR, protože ihned, jak se vítr otočí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 03.07.2023 11:27:43
budete lidi, kteří vám poskytnou jakýkoli záznam, podezírat z rasismu (jako to tu bylo, než se Rakušan s Fialou natáhl stovky tisíc Ukrajinců (což by moc nevadilo, ačkoli tu všichni víme, co znamená 'dočasně') bez kontroly, kdo to vlastně je (a to podle mého vadí moc a moc), tak to lidem skutečně nedoporučuji. Je také 'hezké', že si ministr Blažek, tedy ministr spravedlnosti, v polovině roku 2023 vzpomenul, že zákony platí i pro menšiny.... Mimochodem pro ty Ukrajince neplatí? A jo, štve mě to, protože Ukrajinci, kteří tu již byli, se podle mého integrovali do české společnosti a mám za, tedy co jsem poznal, že tu chtějí žít. Ale ti noví... možná tu chtějí žít, ale ČR jako taková jim nevoní. Ráno jsem byl na nákupech v marketu a odhaduji, že tak 6/10 lidí mluvilo ukrajinsky. Ooops.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…