Jakub Janda se vyjádřil pro The Financial Times. Nahlédněte

08.01.2018 17:50

Bezpečnostní experti od USA po Německo varují před rostoucím ohrožením voleb ze strany ruských dezinformačních kampaní a v České republice se obávají, že tamní prezidentské volby se koncem týdne mohou stát dalším cílem. Napsal to dnes v komentáři list The Financial Times. Zprávu převzala ČTK.

Jakub Janda se vyjádřil pro The Financial Times. Nahlédněte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Čeští politici mají podle listu obavu, že Rusko může zopakovat pokus o vměšování se do prezidentských voleb v USA.

Česká republika je dlouho místem, kde se Moskva snaží uplatnit svůj vliv, napsal z Prahy autor komentáře James Shotter. Po rozpoutání ukrajinského konfliktu se ruské operace v Česku zintenzivnily, konstatoval s odvoláním na loňskou zprávu Bezpečnostní informační služby (BIS).

Někteří pozorovatelé jsou skeptičtí, zda Kreml může prezidentské volby skutečně ovlivnit. „Jasně favorizují jednoho kandidáta... Pohlédneme-li ale na dopad ruských dezinformací, někdy jsou užitečné k mobilizaci, spíš k získání hlasů. (Prezident Miloš) Zeman to dokáže docela dobře,“ řekl britskému listu expert Mark Galeotti z pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Jakub Janda z pražské neziskové organizace Evropské hodnoty podle britského deníku soudí, že se objeví množství dezinformací a možná i hackerských útoků na protikandidáty Miloše Zemana. Vrchol se může dostavit před druhým kolem hlasování.

Česko podle Jandy musí proti dezinformacím působit účinněji. Školy například nedělají dost pro zvýšení mediální gramotnosti. Podle Ivana Gabala, bývalého člena sněmovního výboru pro obranu, by mohly být volby zákonem vyhlášeny za součást strategické infrastruktury. Volební manipulace by se stala trestným činem.

„Jako chráníme letadla, hranice nebo elektrárny, musíme chránit naši volební infrastrukturu,“ cituje Gabala The Financial Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…