Janečkova neziskovka vystavila vysvědčení Válkové a Pelikánovi. Snažili se, ale ten zákon o státních zástupcích bohužel neprotlačili...

06.08.2017 12:49

Ministerstvo spravedlnosti v uplynulém volebním období nedokázalo prosadit zákon o státním zastupitelství. Uvedly to neziskové organizace, které ČTK oslovila. Současného ministra Roberta Pelikána (ANO) naopak chválí za prosazování koncepce vězeňství, za kroky v oblasti exekucí nebo za snahu vyřešit problém elektronických náramků. Profesní organizace litují toho, že nepokročily práce na novém trestním a občanském soudním řádu.

Janečkova neziskovka vystavila vysvědčení Válkové a Pelikánovi. Snažili se, ale ten zákon o státních zástupcích bohužel neprotlačili...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Robert Pelikán

Podle Nadačního fondu proti korupci je na vině především Pelikánova předchůdkyně Helena Válková (ANO), která zákon původně představila v nepřijatelné podobě. „Tím se promarnila vhodná doba pro prosazení změn,“ uvedl manažer fondu Janusz Konieczny, podle nějž byl přístup Válkové „tragický“.

Fond ocenil, že Pelikán později žalobce bránil „před evidentní snahou některých politiků o ochromení a zpolitizování státního zastupitelství“. Neprojednání zákona tak fond ve výsledku hodnotí jako „menší zlo“, protože prý hrozilo, že by byl přepsán k horšímu. K témuž závěru dospěla Unie státních zástupců, která ČTK sdělila, že schválení zákona nyní nepovažuje za nezbytné.

Unie upozornila, že se ministerstvu nepodařilo prosadit nový trestní řád. I podle České advokátní komory je škoda, že práce na procesních kodexech opět nepokročily – brzdí je prý nedostatek politické shody i obtížný výběr odborníků schopných rekodifikaci připravit. Potřebu nových kodexů pro plynulá a rychlá soudní řízení zdůraznila i prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Soudcovská unie také zmínila, že ministerstvo nedodrželo závazek z koaliční smlouvy – zřízení orgánu reprezentujícího soudní moc. Válková sice zahájila přípravné práce, Pelikán je však zastavil. Unie ovšem úřad pochválila za to, že se snaží řešit problém nedostatečného počtu odborných spolupracovníků soudců.

Z profesních organizací ministerstvo ostře zkritizovala Exekutorská komora, s níž je Pelikán kvůli podpoře dlužníků v otevřeném střetu. „Vláda a Ministerstvo spravedlnosti podnikly kroky, které bohužel ohrožují vymahatelnost práva (...). Mezi tyto kroky patří především snížení exekučního tarifu, které může vést k dalšímu zanikání exekutorských úřadů, a sníží tak dostupnost pro povinné a oprávněné,“ uvedl viceprezident exekutorů Vladimír Plášil.

Transparency International v oblasti exekucí a insolvencí kladně hodnotí novelu insolvenčního zákona a také novou úpravu oddlužení. Změny v exekuční oblasti pochválilo i Rubikon Centrum, které pomáhá lidem s kriminální minulostí. „Vítáme jasnější pravidla zejména v oblasti exekuce movitých věcí, kdy bylo jasně stanoveno, jaké věci jsou vyloučeny z výkonu rozhodnutí či exekucí. Oceňujeme také snahu ministerstva v boji proti tzv. oddlužovacím společnostem,“ uvedla ředitelka organizace Dagmar Doubravová.

Centrum rovněž vyzdvihlo, že vláda schválila koncepci vězeňství, která se vůbec poprvé věnuje integraci vězňů. Ministerstvo v souladu s koncepcí mimo jiné zvýšilo zaměstnanost vězňů a také rozhodlo o navýšení jejich odměn za práci.

Protikorupční fond připomněl, že Válková dočasně destabilizovala Vězeňskou službu nezákonným odvoláním jejího ředitele. U Pelikána ještě uvedl, že nezvládl svoji roli při přípravě rejstříku konečných vlastníků příjemců veřejných prostředků, jehož schválená neveřejná podoba je prý zřejmě v rozporu s evropskou směrnicí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…