Je mou povinností... Vystrčil promluvil k národu. Zastavil se u toho, jak chtěl Senát odstavit Zemana

01.01.2022 14:14

Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil (ODS) ve svém novoročním projevu pochválil Andreje Babiše, Petra Fialu i Miloše Zemana. Posledně jmenovanému navíc poslal vzkaz. Sklonil se před statečností lidí, kteří se dodnes vypořádávají s následky řádění tornáda na jižní Moravě. A poprosil spoluobčany, aby stavěli mosty. Aby spolu mluvili, aby se chovali slušně a aby i v boji s covidem táhli za jeden provaz. Prý nám stejně nic jiného nezbývá.

Je mou povinností... Vystrčil promluvil k národu. Zastavil se u toho, jak chtěl Senát odstavit Zemana
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Jednu hodinu po poledni promluvil ke spoluobčanům předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Před kamerami České televize přednesl svůj novoroční projev.

„Vážení a milí spoluobčané, jsem velmi rád, že vás dnes mohu pozdravit z českého Senátu a popřát vám šťastný rok 2022,“ začal Vystrčil.

Velmi ocenil statečnost lidí, kteří se museli vypořádat a vlastně se dodnes vypořádávají s následky řádění tornáda na jihu Moravy. Připomněl, že řádění tornáda v lidech vyvolalo lítost, ale i solidaritu, se kterou pomohli lidem zasaženým přírodním živlem.

„Chtěl bych zároveň projevit úctu a obdiv obyvatelům za to, jak se s následky této katastrofy vypořádali,“ zdůraznil předseda Senátu. Je to naše velké bohatství, že zejména v dobách, kdy nám takto teče do bot, tak si takto dokážeme pomoct,“ pokračoval Vystrčil. Ihned však dodal, že lidé na jihu Moravy potřebují pomoc i dnes. „Vy, kteří můžete pomáhat i dnes, tak prosím pomáhejte. Ta situace pro tamní obyvatele není lehká. Přál bych si, abychom trochu té solidarity a slušnosti do roku 2022 přenesli,“ požádal všechny. 

Pochvaloval si, že předání moci po volbách proběhlo v klidu a kultivovaně, ač to před volbami vypadalo, že by to teoreticky mohlo vypadat i jinak.

„Andreje Babiše (ANO) jsem za jeho kroky kritizoval, ale chtěl bych ocenit to, jak odešel z pozice premiéra. Považuji za přínosné i to, jak se k povolebním vyjednáváním postavil i Petr Fiala,“ zdůraznil Vystrčil s tím, že Fialova slušnost, ale také neústupnost vedla k tomu, že prezident Miloš Zeman postupoval podle Ústavy ČR a jmenoval Fialovu vládu tak, jak byla navržena.   

Pokud jde o prezidenta Zemana, Vystrčil mu vzkázal, že on jako předseda Senátu bude vždy jednat podle české ústavy. Bez ohledu na to, zda si tím získá popularitu, či nikoliv. Pravděpodobně narážel na debaty o aktivaci článku 66 Ústavy a o dočasném zbavení pravomocí prezidenta republiky ze zdravotních důvodů.

„Je mojí povinností, abych jako ústavní činitel ctil Ústavu a postupoval podle ní bez ohledu na to, zda jsem za to kritizován, či chválen. Panu prezidentovi bych přál, aby se jeho zdravotní stav nadále zlepšoval a aby mohl plnit své povinnosti,“ uvedl Vystrčil. 

Nezapomněl ani na to, že Česko bude ve druhé polovině roku 2022 předsedat Evropské unii.  

„Je důležité, abychom si zachovali sebevědomou slušnost. Kupříkladu prezident Václav Havel je vnímán jako slušný prezident a když bojoval za svobodu, tak neuhnul a byl ochoten za to zaplatit i svou svobodou,“ připomněl Vystrčil.  

„Je to velká odpovědnost, je to velká příležitost. Máme šanci ukázat, že jsme sebevědomou zemí, která dokáže udělat to, co je nezbytně nutné,“ zaznělo také z úst předsedy Senátu. „Žádná změna ve společnosti nenastane, pokud neučiníme změnu v sobě samých,“ pravil také.

Pár slov pronesl i k boji s energetickou krizí.

„Je důležité, abychom udělali vše pro to, abychom zkrotili rychlé zadlužování naší země,“ zdůraznil s tím, že dnešní politici nesmí do budoucna zanechat ke spravování extrémně zadluženou vlast. „Také musíme zkrotit růst cen energií, protože by bylo velmi špatné, kdyby se lidé dostali do energetické chudoby. Také musíme zkrotit epidemii, protože pokud nezkrotíme epidemii, tak jen těžko dokážeme zkrotit energetickou krizi a zadlužování naší země,“ pokračoval Vystrčil.

Nakonec se jasně postavil za všechny zdravotníky a se vší rázností odsoudil ty spoluobčany, kteří se ke zdravotníkům chovají vulgárně či jim dokonce vyhrožují, případně ničí majetek. „Velmi to odsuzuji a žádám všechny, abychom toto chování nepřipustili,“ zvolal.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Já jsem velmi rád, že jsem dostal již třetí dávku vakcíny. Ale zároveň vyzývám k toleranci a respektu,“ požádal Vystrčil s tím, že v časech pandemie nemají Češi, Moravané a Slezané bojovat proti sobě, nýbrž společně proti pandemii.

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí
Poté parafrázoval papeže Františka a za zcela zásadní otázku označil to, zda budeme po překonání pandemie lepší, nebo horší. „To záleží na každém z nás,“ zdůraznil předseda Senátu.

A hned vyzval spoluobčany, aby stavěli mosty, aby hledali cesty k dialogu.

„Je to zatraceně těžká práce, ale stojí to za to a obecně nemáme moc jiných možností. Ono skoro všechno je práce. T. G. Masaryk říkal, že i láska je práce,“ upozornil Vystrčil.

„Na závěr mi dovolte, abych připomněl tři skautské zákony a s jejich pomocí vám popřál vše nejlepší do nového roku. Abych vám popřál veselou mysl, hospodárnost a čistotu ve vašem myšlení, ve vašich slovech a ve vašich skutcích. Přeji vám hezký rok 2022, přeji vám, aby byl požehnaný, držme se,“ popřál všem.

A nakonec ještě pozdvihl oba palce ve snaze diváky povzbudit.

Připomeňme, že vloni, ve svém novoročním projevu 1. 1. 2021, Vystrčil pochválil dnes již bývalou vládu Andreje Babiše (ANO) za to, že zvládla první koronavirovou vlnu z jara 2020. Ale jedním dechem dodal, že čas, který si Babiš se svými kolegy koupil, v létě nedokázal dobře využít. Tehdejší vládu vyzval, aby v roce 2021 jednala zodpovědně a aby přijala i nepopulární opatření, pokud budou třeba.

Komentátor serveru Aktuálně.cz tehdy Vystrčila za jeho novoroční projev z ledna 2021 pochválil. „Obsahově velmi silná řeč, jakou potřebujeme slyšet. Duchovní proslov. Něco, co lidé mimo kostely málem zapomněli,“ poznamenal tehdy Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…