Je potřeba prásknout Babišovi dveřmi. Takový názor je v KSČM, uvedl Josef Skála

08.03.2018 9:01

Místopředseda KSČM pro ideologickou práci Josef Skála ve čtvrteční MF Dnes pohrozil Andreji Babišovi, že komunisté mohou také před Babišem prásknout dveřmi a druhý nejbohatší Čech bude muset hledat podporu pro svou vládu jinde.

Je potřeba prásknout Babišovi dveřmi. Takový názor je v KSČM, uvedl Josef Skála
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Josef Skála

Neformální „koalice“ ANO, SPD a komunistů většinou 115 hlasů prohlasovala obsazení orgánů Sněmovny. Částečně ve spolupráci s pravicovou opozicí a také s ČSSD a Piráty, kteří také dostali určitý prostor v orgánech Sněmovny. „Hlasovací mašina“, jak spolupráci ANO, SPD a KSČM označuje pravicová opozice, pracovala hladce, ale v závěru se poněkud zadrhla. Když přišlo na řadu zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS.

Ondráček v lednu 1989 hájil tehdejší komunistický režim s obuškem v ruce, který podle svých vlastních slov použil proti lidem tehdy toužícím po svobodě. I proti ženám. A dodnes na svém počínání nevidí nic špatného a nemá důvod se omlouvat. Tímto svým přístupem ovšem zvedl krevní tlak mnoha Čechům, Moravanům a Slezanům. Celkem v jedenácti městech České republiky došlo k protestům. Tisíce a možná i desetitisíce lidí pozvedly svůj hlas.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který odmítá, že by existovala nějaká koalice mezi ním, Okamurou a komunisty, prohlásil, že se pokusí Ondráčka odstranit z postu předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Ondráček poté na nic nečekal a funkce předsedy se vzdal. Předtím ovšem ještě stihl označit své oponenty za „demokratickou žumpu“. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš poté v rozhovoru pro Český rozhlas poznamenal, že Andrej Babiš bude mít komunistům co vysvětlovat, pokud nadále stojí o to, aby KSČM podržela jeho vládu při druhém pokusu o vyjádření důvěry.

Josef Skála se vyjádřil v podobném duchu. V KSČM patří tento muž k největším kritikům Andreje Babiše, ale nešetří ani svého současného stranického šéfa Vojtěcha Filipa, kterého chce na dubnovém sjezdu strany nahradit. Pokud se Skála stane novým předsedou komunistů, Babiš bude mít pravděpodobně starosti se sháněním podpory pro svou vládu.

„Bez vědomí pana Babiše se to, k čemu došlo, jistě stát nemohlo. Je velkou otázkou, o koho se chce opřít. A jak mu ti, s nimiž to chce udělat, teď mají důvěřovat,“ zeptal se Skála v souvislosti s odchodem Zdeňka Ondráčka z postu předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS. „V posledních hodinách se odehrávají věci, které vznášejí velmi vážné otazníky. Sleduji rezonance zevnitř strany. Jsou lidé, kteří jsou názoru, že je třeba hlasitě prásknout dveřmi,“ doplnil Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …