Je to nepřijatelné, opakuje Rakušan v kauze „policie na Babišově mítinku“. Ale zasahovat do vyšetřování nechce

08.08.2022 22:12

Zákroky policie na mítincích šéfa ANO Andreje Babiše ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zkritizoval. Podle něj je neodpustitelné, aby policisté zasahovali bez uniforem. K takovým zákrokům by se dle něj měli uchylovat jen v nezbytně nutném případě.

Je to nepřijatelné, opakuje Rakušan v kauze „policie na Babišově mítinku“. Ale zasahovat do vyšetřování nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ministra vnitra Víta Rakušana a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové při příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků

Kritika se zvedla například po zákroku v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté nevybíravě zakročili proti školákovi, který chtěl ukrást Babišovi reproduktor, jak popisuje server CNN Prima News. Obdobnou kritiku vyvolal i zásah jejich kolegů v civilu proti protestující ženě v Českém Krumlově.

Ministr vnitra Vít Rakušan takové postupy ostře zkritizoval. „Měli by se uchylovat k takovým zákrokům jen v případě, že to je opravdu nutné. Měli by být uniformováni. Jasně jsme se o tom s panem policejním prezidentem bavili,“ pravil ministr. A okomentoval i to, že jeden ze zasahujících policistů měl na hlavě čepici s nápisem „Silné Česko“, tedy symbol z marketingového oddělení hnutí ANO. „Policista si nemůže dovolit mít na takové akci, pokud je ve službě, jakýkoli symbol, který by ho spojoval s nějakou politickou silou. Tato věc je neodpustitelná,“ zdůraznil Rakušan a odmítl, že by do vyšetřování incidentů jakkoliv zasahoval. „Byť by to mohlo být politicky populární, nepřísluší mi to,“ konstatoval šéf hnutí STAN.

Hnutí ANO na základě údajného doporučení policejního prezidenta nově na mítincích pokaždé vyhradí pro odpůrce speciální místo. Vondrášek se ale proti tomuto tvrzení ohradil. Oddělování hostů na shromážděních by prý bylo protizákonné.

Ani na Babišovi nenechali kritici nit suchou. Lidé na sítích sdílí video, kde Babiš mluví o koalici Spolu jako o „fašistech a nacistech“. Svá slova se pak snažil vysvětlit. „Je to vytrhnuté z kontextu. Pán z deníku Právo napsal názor, že v novodobé demokracii toto v Evropě neexistuje, a bylo to kdysi za nacistů v Itálii a za fašistů v Německu. Nikdy jsem to neříkal, jen odkazuji na článek,“ vysvětloval svá slova Babiš v Hlavních zprávách na CNN Prima News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…