Je to pro mě čest, na Hrad se těším, avizuje zpěvák Zíma před svým vyznamenáním

26.10.2019 12:34

87letý zpěvák Josef Zíma si v den státního svátku 28. října odnese vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana. Podle jeho slov pro server Novinky.cz je to jako cena od společnosti.

Je to pro mě čest, na Hrad se těším, avizuje zpěvák Zíma před svým vyznamenáním
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Na Pražský hrad se těším jako každý, kdo takové pozvání obdrží,“ poznamenal v rozhovoru pro Novinky.cz Zíma. „Jedná se o vyjádření spokojenosti s tím, co dělám, a je to pro mě velká čest. Mám z toho příjemný pocit,“ dodal s tím, že to nevnímá jako ocenění jednoho člověka, ale celé společnosti. 

Zíma je stále aktivní, vystupuje na koncertech. „Bez vystupování před publikem nemohu být, nedovedu si bez něj představit svůj další život. Naštěstí si mě lidé stále chodí poslechnout. Problém je, že se už těžko pohybuju a na svých vystoupeních sedím,“ sdělil Zíma.

Anketa

Je dobře, že Zeman vyznamená exprezidenta Václava Klause?

28%
72%
hlasovalo: 15284 lidí
Jména některých oceněných prezident Miloš Zeman sám v minulosti avizoval, o dalších informovala média. Vyznamenán bude například válečný veterán Emil Boček, hokejista Jaromír Jágr, bývalý prezident Václav Klaus, vojenský kynolog Tomáš Procházka, který loni padl v Afghánistánu, katolický kněz Petr Piťha nebo srbský režisér Emir Kusturica.

Zeman opět na slavnostní večer nepozval řadu svých názorových odpůrců. Pozvánku nedostala řada opozičních politiků včetně místopředsedů Poslanecké sněmovny nebo předsedů stran. Nejsilnější opoziční sněmovní strana ODS dnes v prohlášení Zemanův přístup odsoudila jako nízké gesto a pohrdání částí voličů. Pozvánku také nedostal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Do Vladislavského sálu bylo pozváno asi 800 hostů. Loňský ceremoniál, kdy Česko slavilo 100 let existence samostatného státu, se hradní protokol snažil ozvláštnit. Do sálu proto třeba umístil speciálně nasvícenou standartu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Letos se průběh podle ředitele hradního protokolu Vladimíra Kruliše vrátí zpět k „běžnému“ scénáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…