Je to úplně jinak, prosím vás. Analytik zpražil ty, kteří nadávají Donaldu J. Trumpovi za 59 raket na Sýrii

09.04.2017 19:01

Politolog a publicista Tomáš Haas se na svém facebookovém profilu vyjádřil k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi i k americkému útoku na Sýrii.

Je to úplně jinak, prosím vás. Analytik zpražil ty, kteří nadávají Donaldu J. Trumpovi za 59 raket na Sýrii
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Haas na svém facebookovém profilu mimo jiné úvodem připomněl několik věcí z nedávné americké historie. „Nalézt cestu do Pekingu nemohl žádný liberální demokrat. Musel to být někdo jako Nixon, koho nikdo nemohl nařknout ze sympatií ke komunismu. Nalézt cestu do Moskvy mohl jen Ronald Reagan, kterého nikdo nemohl nařknout ze sympatí k ‚říši zla‘, jak nazval Sovětský svaz,“ konstatoval Haas. 

„Trump sliboval nový přístup k Rusku. Ale musí napřed rozbít falešnou médii a levicí i pravicí šířenou pověst, že je na Rusy měkký a že se jimi nechá ovládat, že jim cosi dluží a že je v tomto ohledu nedůvěryhodný. Samozřejmě že to není pravda, ale nese to břemeno a musí se ho zbavit,“ zmínil Haas. 

A všímá si faktu, že místo, kde se chce Trump etablovat jako rozhodný lídr, je Sýrie. „Nechce se dostat do přímého střetu s Ruskem, ale musí svou kredibilitu vybudovat v místě, které je dostatečně viditelné, i když není středem zájmu Američanů. Nemůže to být východní Evropa, v USA žije velmi silná a vlivná východoevropská, polská a ukrajinská komunita s historií dlouhých konfliktů s Ruskem. Tu musí ujistit a nedostat se při tom s Ruskem do přímého střetu,“ zmínil Haas s tím, že Sýrie je pro to ideální místo. 

Anketa

Podporujete Donalda J. Trumpa? (Hlasování od 9.4.2017)

48%
52%
hlasovalo: 6966 lidí

„Nečekám eskalaci napětí v Sýrii, čekám spíše stabilizaci. A čekám Trumpovu ofenzívu v domácích otázkách, ve kterých svým postupem posílil. Nezapomínejme, že velký zlomový obrat v americko-ruských vztazích přišel až ve druhém Reaganově funkčním období a ty nejvýznamnější úspěchy nastaly až na konci jeho prezidentství. Nemyslím, že to, pokud se to Trumpovi podaří, bude trvat tak dlouho. Naopak, musí ještě v tomto funkčním období ukázat nějaké velké úspěchy. Ale nemůže to být necelé dva měsíce po zvolení, a navíc proti nepřátelskému establishmentu a nepřátelským médiím,“ zmínil. Trump byl podle něj ve svém životě několikrát považován za vyřízeného a vždy se vrátil silnější než předtím. „A to se, jak se domnívám, stane i dnes,“ řekl.

„Aby mohl Trump plnit to, co sliboval, nemůže zůstat trvale v defenzívě, musí být schopen určovat agendu. Nemůže se do nekonečna bránit nařčením, že je Putinovou loutkou, že ho prezidentem ‚zvolil‘ Putin a že není schopen jednat. Hraje se tu cosi, co není prvoplánově viditelné, ale co je silně indikovatelné. A tak bych se ani neradoval, ani bych si nezoufal a Trumpa ani nechválil, ani nezatracoval. Trump zůstane Trumpem, jásání pražské kavárny je předčasné. Předčasné je i jeho zatracování,“ dodal.

Celé příspěvky Tomáše Haase:

Aby mohl Trump plnit to co sliboval, nemůže zůstat trvale v defenzivě musí být schopen určovat agendu. Nemůže se do nekonečna bránit nařčením, že je Putinovou loutkou, že ho prezidentem "zvolil" Putin a že není schopen jednat.
Takže budu opakovat, co jsem napsal včera:

Radost z toho, že Trump "obrátil" může mít Jakub Janda, já ji nemám. Ani si nemyslím, že tím Trump otočil. Hraje se tu cosi, co není prvoplánově viditelné, ale co je silně indikovatelné. A tak bych se ani neradoval, ani bych si nezoufal a Trumpa ani nechválil, ani nezatracoval
.
Trump zůstane Trumpem, jásání pražské kavárny je předčasné. 
 Předčasné je i jeho zatracování.

Uklidněme se a sledujme příštích několik měsíců. Bude to zajímavé a teprve pak můžeme říci, že víme kde stojí Trump a jak se dokázal vypořádat s tlakem establishmentu.

A já zatím svůj názor na něho neměním.

---

Připoměl bych několik věcí z nedávné americké historie.
Nalézt cestu do Pekingu nemohl žádný liberální demokrat.
Musel to být někdo jako Nixon, koho nikdo nemohl nařknout ze sympatií ke komunismu.
Nalézt cestu do Moskvy mohl jen Ronald Reagan, kterého nikdo nemohl nařknout ze sympatí k "říší zla", jak nazval Sovětský svaz.

Aby mohl kterýkoliv americký prezident prolomit ledy, musel to vždy být někdo, kdo měl historii pevného oponenta politického protivníka, kdokoliv jiný by nebyl věrohodný.

Trump sliboval nový přístup k Rusku.

Ale musí napřed rozbít falešnou medii a levicí i pravicí šířenou pověst, že je na Rusy měkký a že se jimi nechá ovládat, že jim cosi dluží a že je v tomto ohledu nedůvěryhodný.
Samozřejmě, že to není pravda, ale nese to břemeno a musí se ho zbavit.

A nezapomínejme, že v USA je zahraniční politika až kdesi vzadu v žebříčku politických priorit průměrného voliče - a to je právě ten, koho Trump nesmí ztratit, naopak, musí jich získat ještě více.

A tak je logické, že prioritou pro nejbližší období jsou domácí otázky a problémy.

Místo, kde se chce etablovat jako rozhodný leader je rovněž důležité, je to Syrie, nikoliv pobaltí, Evropa, Gruzie, nebo dokonce Ukrajina. Nechce se dostat do přímého střetu s Ruskem, ale musí svou kredibilitu vybudovat v místě, které je dostatečně viditelné, i když není středem zájmu Američanů. Nemůže to být východní Evropa, v USA žije velmi silná a vlivná východoevropská, Polská a Ukrajinská komunita s historií dlouhých konfliktů s Ruskem. Tu musí ujistit a nedostat se při tom s Ruskem do přímého střetu.

Syrie je pro to ideální místo.
Nečekám eskalaci napětí v Syrii, čekám spíše stabilizaci.
A čekám Trumpovu ofenzivu v domácích otázkách ve kterých svým postupem posílil.

Nezapomínejme, že velký zlomový obrat v americko ruských vztazích přišel až v druhém Reaganově funkčním období a ty nejvýznamější úspěchy nastaly až na konci jeho prezidentství.

Nemyslím, že to, pokud se to Trumpovi podaří, bude trvat tak dlouho. Naopak, musí ještě v tomto funkčním období ukázat nějaké velké uspěchy. 
Ale nemůže to být necelé dva měsíce po zvolení, a navíc proti nepřátelskému establishentu a nepřátelským mediím.

Trump byl ve svém životě několikrá považován za vyřízeného a vždy se vrátil silnější než před tím. 
A to se, jak se domnívám, stane i dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…