Je to vlastizrada? Moravec tlačil na Hamáčka, aby „popravil“ Filipa. Kolotoč otázek na Rusko. Fiala chce ráznou reakci

17.05.2020 13:51 | Zprávy

Hosty první hodiny Otázek Václava Moravce byli ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), předseda ODS Petr Fiala a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Moravec hned v úvodu spustil kanonádu na šéfa komunistů Vojtěcha Filipa za to, jak se v ruských médiích vyjadřoval o československých legionářích. Hamáček dal od slov Filipa ruce pryč. Fiala komunisty tvrdě kritizoval. „Z východu nikdy nic dobrého nepřišlo,“ konstatoval Fiala. Rakušan srovnal komunisty a nacisty. Pak došlo na koronavirus.

Je to vlastizrada? Moravec tlačil na Hamáčka, aby „popravil“ Filipa. Kolotoč otázek na Rusko. Fiala chce ráznou reakci
Foto: Repro ČT24
Popisek: Otázky Václava Moravce

Moravec debatu otevřel citací slov šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, která pronesl pro ruský web Krasnaja zvezda, kde konstatoval, že čeští občané jsou vděční Rusku za osvobození od Hitlera. Konstatoval také, že má pochopení pro to, když Rusové nechtějí pečovat o pomníky československých legionářů. 

Moravec chtěl vědět, zda by takovéto Filipovy výroky bylo možné označit za „vlastizrádné“. Všichni tři pánové se zdráhali použít takto silná slova, ale shodli se na tom, že Filip tady nejedná v zájmu České republiky.

Hamáček má za to, že tak činí kvůli blížícímu se sjezdu komunistů.

„Bohužel musím konstatovat, že komunisté mají sjezd a toto je předsjezdová rétorika. Já nevím, jestli mu to pomůže v boji s tím stalinským křídlem, ale ty jeho výroky byly mnohdy za hranou,“ rozčiloval se Hamáček s tím, že jeho předek byl legionářem, a pokud šéf KSČM řekne ruskému médiu, že chápe ruskou neochotu starat se o pomníky legionářů, je to zcela nepřijatelné.

„Z mého pohledu je dobře, že Vojtěch Filip nemá vliv na zahraniční politiku. Tu má na starosti Ministerstvo zahraničí. A pokud pan předseda Filip viní ministra Petříčka z nárůstu extremismu v Česku, tak to je věc vnitrostátní, věc Ministerstva vnitra, a to má pak volat po mém odstoupení,“ vzkázal Hamáček Vojtěchovi na dálku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…