Ječíš, Greto? Advokátka dala Švédce jasnou odpověď

25.09.2019 9:44

Advokátka Monika Čírtková se stejně jako mnozí další pozastavila nad slovy Grety Thunbergové v OSN, že jí světoví politici ukradli její dětství. Zatímco jiní doporučovali, ať se s takovými stížnostmi obrátí na své umělecké rodiče, právnička to pojala trochu jinak.

Ječíš, Greto? Advokátka dala Švédce jasnou odpověď
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

Velmi zvláštní představou podle ní je to, že světoví politici mohou za naše životy. „Donald Trump může za to, že chceme už zase nový mobil, nový počítač a nový tablet, ačkoliv ten starý ještě slouží? Angela Merkelová zavinila, že jsme líní jet k babičce na kole a raději nastartujeme auto? Andrej Babiš může za to, že potřebujeme nutně letět každý rok na dovolenou k moři? Vladimir Putin se nějak zasloužil o to, že starý kabát vyšel z módy nebo nás už nebaví, a tak si dopřejeme nový? Emmanuel Macron nás nutí jíst pomeranče dovezené přes půl světa?,“ podivuje se Čírtková na svém Facebooku.

Lidé jsou podle ní od přírody pohodlní a nechtějí se omezovat. Nechtějí slevit ze svého standardu, třeba z toho, že si ve Švédsku koupí banány, které tam nikdy nerostly. „Vláda nás nenutí spotřebovávat stále více energie, je to přesně naopak, to my chceme stále další, a proto ji elektrárny vyrábějí,“ dodává.

Žádný politik nenese odpovědnost za člověka, po kterém zůstávají tuny odpadků a oblaka kouře. A není fér na něj kvůli tomu ječet. „Jistě, jejich uhlíková stopa je asi větší než u běžného občana, ale zase ne tak velká jako u nějaké výletní záoceánské lodi. A přijel snad někdo na ten summit - kromě Grety – lodí?,“ ptá se advokátka.

Svobodní lidé mohou spotřebovávat, co chtějí, a je to jejich zodpovědnost. Pokud Greta vyzývá politiky, že s tím mají něco dělat, může to podle advokátky znamenat jediné: Že mají něco zakázat, nebo to zdanit. To jsou jediné nástroje, které politici na spotřebu mohou uplatnit.

Jenže zakázat létání letadlem, ježdění autem, nebo dovážení pomerančů?

A se zdaněním to taky není úplně jednoduché, jak připomíná na příkladu Emmanuela Macrona, který chtěl zdaněním zdražit automobilové palivo a důsledkem je, že má už půl roku každou sobotu pod okny demonstrace.

Advokátce především nedochází, jaký smysl by takové řešení mělo. Člověk, kterém na planetě záleží, nepotřebuje k tomu, aby se něčeho zřekl, zákaz nebo drakonickou daň.

„Nepotřebuje. Stačí to nedělat. Místo pomeranče si utrhnout jablko, místo hokeje si zaběhat v lese a místo autem jet na kole. K tomu není třeba žádný zákaz ani žádný politik,“ nabídla radu, kudy dál vést boj za klima.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …