Jediní, komu dnes vyhovuje cenzura, jsou tzv. „vzdělaní lidé“. Manipulátoři, mazači a zvláštní charaktery. Vávra, Kechlibar a další bojovníci za svobodu pořádali tiskovku

01.04.2021 18:55 | Zprávy

Nově založená Společnost pro obranu svobody projevu měla aprílové povídání s novináři. Její zakladatelé, herní vývojář Daniel Vávra, matematik a analytik Marian Kechlibar a manažer Vastimil Veselý nastínili, o co společnosti jde a co budou požadovat po politických stranách. Cenzura na sociálních sítích se dle nich má stát tématem příštích voleb. Shánějí podporu osobností i médií, na své straně mají např. pivovarníka Bernarda a další. Ale na média padla také řádka stížností.

Jediní, komu dnes vyhovuje cenzura, jsou tzv. „vzdělaní lidé“. Manipulátoři, mazači a zvláštní charaktery. Vávra, Kechlibar a další bojovníci za svobodu pořádali tiskovku
Foto: Repro Společnost pro obranu svobody projevu
Popisek: Logo Společnosti pro obranu svobody projevu

Jako první hovořil Daniel Vávra. Ten odpověděl na otázku, proč se v této oblasti angažuje, řekl, že má již dlouho snahu měnit věci k lepšímu. Ale také zmínil, že na popud aktivistické skupiny se ho snažila světová média zničit. Jednalo se o aféru s jím vyvíjenou počítačovou hrou Kingdom Come: Deliverance. U této hry vadilo jistým aktivistickým kruhům, že v příběhu, který je zasazen do vrcholného středověku v českých zemích, nebyl ani jeden černoch.

Šikanu ze strany provozovatelů sociálních sítí má tedy z první ruky. Uvedl, že začal spolupracovat s Marianem Kechlibarem, Vlastimilem Veselým a dalšími, protože chce zabránit nástupu nové totality. A podotkl, že tato předpověď vyšla, v některých ohledech se dokonce staly věci horší, než očekávali a o řadě věcí se kvůli povaze cenzury ještě neví. Jako příklad dal sociální síť Parler, která chtěla být konkurencí pro ty již zaběhnuté, ale byla zlikvidována kartelem, který jí odepřel hosting i platební služby.

„Nevidíme to, co nevidíme,“ popsal situaci, kdy například účet není zablokovaný, ale nezobrazuje se ani těm, kdo daný účet sledují a uživatel účtu nemá jak tento stav zjistit. „To jednoznačně ovlivňuje výsledky voleb,“ pokračoval Vávra s odkazem na aféru syna prezidenta Bidena, jež dle deníku New York Post obchodoval s Čínou, ale na sociálních sítích byly odkazy na New York Post blokovány, stejně jako samotný účet deníku. Sítě dle něho už cenzurují i diskuzi o ovlivňování voleb.

Dle Vávry se snaha o cenzuru velmi zřetelně projevila při epidemii covidu, kdy sociální sítě mazaly disentní názory, které se neshodovaly se stanovisky WHO, ačkoliv samotné WHO svá stanoviska měnilo.

Kvůli nedostatku volného času založili společnost, která se bude snažit upozorňovat a medializovat tyto případy, od uživatelů sociálních sítí mají již přes 100 stížností. V této otázce také hodlá Společnost pro obranu svobody projevu spolupracovat s právníky a také morálně a mediálně pomoci těm, kterým se něco takového děje. Jako svůj osobní zájem Daniel Vávra zmínil, že by si chtěl posvítit na tzv. ověřovače faktů a podrobit analýze jejich vývody, např. u známého serveru Manipulátoři.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…