Jestřábům zachutnalo další území s nerostným bohatstvím? Olympijský vítěz Kůrka má ohledně Ukrajiny jasno

19.02.2022 23:59 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Vývoz nechtěné takzvané západní demokracie, v tom jsou podle olympijského vítěze ve střelbě, Plzeňana Jana Kůrky, Američané opravdovými mistry. Zbraněmi se neharaší jen tak pro nějakou výstavu, ale pro skutečnou válku. A dnes to zkoušejí na Rusko, protože se jestřábům zachtělo dalšího území s téměř neomezenými přírodními zdroji. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je Kůrka optimistou a věří, že k přímému válečnému kontaktu nedojde. Ale pozor na provokace! Těmi začínaly téměř všechny konflikty a pravda se ukázala až po nějaké – a mnohdy dost dlouhé – době.

Jestřábům zachutnalo další území s nerostným bohatstvím? Olympijský vítěz Kůrka má ohledně Ukrajiny jasno
Foto: archiv J. Kůrka
Popisek: Jan Kůrka před mateřským střeleckým oddílem v Plzni - Lobzích

My si povídáme už poněkolikáté. Ale nikdy nebyla taková napjatá mezinárodní situace…

Drzost Ameriky nemá hranic. Když si vezmete historii – Korea, Vietnam, Sýrie, Libye, Irák, Afghánistán, všude, kam vstoupili tihle šiřitelé demokracie, po nich zbyly rozbombardovaná města a milióny mrtvých. A pořád se ohánějí tím, že jedině ta jejich demopolitika je ta správná.

Na druhé straně, také nikdy to pro ně neskončilo nějak slavně…

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Je otázka, jaký měli cíl. Třeba jim stačilo rozbít hospodářství a pak se tam uchytit jako hodný strýček Sam, který bude dotovat a budovat. Naposled z Afghánistánu odjeli jak zpráskaní psi. Ale pokoj si nedají. Tabulky výroby zbraní hovoří jasně. A známe, kolik USA dávají na zbrojení – jsou to strašné peníze. A ze své zkušenosti vím, že tento zbrojní materiál se nevyrábí na výstavu. Zbraně a munice jsou pro ně spotřební materiál. Kde jej spotřebujete? Jenom v nějakém konfliktu. A čím je větší, tím je lepší. Takže mám hrůzu z toho, aby eskalace nepřekonala zdravý rozum.

Z historie přece známe, že velké konflikty vznikly provokací…

Jistě, to známe – začátek první světové války – těžká provokace. Začátek druhé světové války – zas provokace, nastrčení převlečení vojáci, kteří přepadli vysílač v Gliwici. Všechno podvod! Žádné, že by chtěl někdo hájit práva a poctivost. Za tím byl vždy cílem jen majetek – v jakékoliv podobě – peníze, nemovitosti a samozřejmě nerostné bohatství a dnes už také voda.

Všichni dobře víme, že Západ trápí a dráždí to obrovské nerostné bohatství Ruska. Nu, ať se každý chytne za nos. Ale v Americe se dělala auta, která měla spotřebu čtyřicet, padesát litrů na sto kilometrů. Tam se zdroje bezohledně drancovaly.

A to ještě ke všemu Rusko prodalo Spojeným státům Aljašku!

Tak to si dodnes určitě vyčítají. A to by se Amíci dnes zbláznili.

Nu, také by mohl Putin hledat nějaké háčky, že to původně patřilo k Rusku a že to bylo předáno v nějaké euforii, že byla carevna opilá nebo co…

Tak to je takový dřívější Krym. Ale pojďme k dnešní době. Když by došlo k nějakému předválečnému stavu, jen šílenec by si mohl myslet, že Rusko bude stále dodávat  plyn a ropu. A je tam přece spousta západního kapitálu, fabrik, to by jim  Rusové pochopitelně zrekvírovali. To si neuvědomují?

To je to, o co opírám svůj optimismus. Že ve finále k tomu vrcholnému konfliktu dojít nemůže, protože by na tom všichni strašně prodělali. Západ sice straší, že by prodělali Rusové, ale my dobře víme, že Rus přežije o březové kůře. To v průběhu staletí dokázali. A co na to rozmazlená Evropa. Jestli si myslí, že je zachrání američtí vojáci, hluboce se mýlí, neboť jsou to jenom žoldáci.

Jsem přesvědčen, že situace, ač vypadá bledě, nemůže skončit velkým ozbrojeným konfliktem, protože ruská vojska do Evropy nepůjdou. Co by tady dělali! Oni mají uhlí na 700 let! A jsou v neustálém ekonomickém růstu a zažívají pravděpodobně nejlepší období svých dějin. Ať se tedy nikdo nediví, ž mají oprávněné obavy o budoucnost své země a že Vladimir Putin má u nich bezmeznou důvěru.

… my uhlí nyní dovážíme z Austrálie…

Vážně? To je strašné, to je svět!

Já si pamatuji, když se nám zástupci Plzeňské teplárenské chlubili, že není třeba těžit uhlí tady kousek za Plzní, kolem Zbůchu, že je lepší opustit podzemní prostory, nechat tam všechno a kupovat na burze uhlí z Jihoafrické republiky…

To musí být všechno strašně drahé. A co ta uhlíková stopa? Všechno podle mne pramení z Bruselu. A v podtextu je jen uchvátit bohatství z Východu. Každá Anička, které říkají sankce, že třeba nebudou brát uhlí z Ruska, se nakonec tvrdě dotkne obyčejných lidí v Evropě.

… a co teprve, že hrdě odmítneme ruský plyn a vezmeme si ten americký, břidlicový, zkapalněný, dovezený v lodích přes půlku světa…

Oni jsou z toho Němci samotní celí špatní, protože mají obrovskou spotřebu. A dovážet trojnásobně dražší? Vždyť známe tu jejich příslovečnou šetrnost.

Ale hrdě odmítají jádro, na rozdíl třeba od Francie nebo Polska…

Nepamatuju za svůj život, že by někdo něco dělal nezištně. Přilétl a chtěl nám zvyšovat životní úroveň.  Vždycky jde o tvrdé vyjednávání a byznys. Obchodnicky oblafnout druhého. Všichni chtějí vydělat. A je to o dobrých vztazích. A nemůžeme se divit, že třeba Chorvati a Srbové říkají – s vámi, jakožto Západem, ani ťuk. Nedávno chorvatský prezident prohlásil, že nepošle k ruským hranicím ani vojáčka, jestli se prý něco stane, tak se stáhne z NATO.

A teď jak silně protestujou Slováci, kvůli Američanům a jejich usazování na slovenských letištích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…