Jiří Čunek u Witowské: Nikdo z politiků nepochybuje, že žádost o vydání Babiše byl politický čin. Chtěli ovlivnit volby

12.02.2018 21:31

Světlana Witowská dnes v Interview ČT24 diskutovala se senátorem a hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem. Na stole byly otázky o zákonu o střetu zájmů nebo přetřásané téma účasti Andreje Babiše ve vládě.

Jiří Čunek u Witowské: Nikdo z politiků nepochybuje, že žádost o vydání Babiše byl politický čin. Chtěli ovlivnit volby
Foto: repro youtube regionalnitelevize.cz
Popisek: Jiří Čunek

Zákon o střetu zájmů vyvolal rozruch u komunálních funkcionářů. Starostům a hejtmanům se nelíbí například to, že seznam jejich majetku si může kdokoliv prohlédnout na internetu.

V souvislosti s novým zákonem o střetu zájmů se dostávají do popředí témata nedostatku zástupců na kandidátky v komunálních volbách. „Vadí jim, že by se naráz měli odhalit,“ vysvětluje postoj komunálních politiků Jiří Čunek. Podle něj je situace o to vážnější, protože šikovných zástupců v malých obcích není moc. Podle jeho slov jde o malé obce s malými rozpočty, kde na sebe všichni vidí.

V rámci schvalování zákona pak odkazuje k velké vlně Rekonstrukce státu, která různými návrhy reagovala na tajemné veřejné zakázky ve velkých městech. „My jsme byli přesvědčení, že po těch malých se takovéto detaily vyžadovat nebudou,“ řekl Čunek. Podle něj je to pro malé obce přísné a obtěžující.

Sám pak vyjadřuje nesouhlas s ministrem spravedlnosti, který uvedl, že je nejprve zapotřebí dopady vyhodnotit. „Robert Pelikán v tomto nemá pravdu,“ řekl a dodal, že není co vyhodnocovat. Podmínky jsou přísné. 

Na řadu přišlo i téma účasti Andreje Babiše ve vládě. „Nikdo z nás politiků nepochybuje o tom, že žádost o vydání Andreje Babiše tři měsíce před volbami byl politicky čin,“ pronesl Čunek. Domnívá se, že je to zcela jasné. Podle jeho slov měla policie buď počkat tři měsíce, zda bude znovu Andrej Babiš zvolen, pokud ne, tak ho obvinit. V případě, že by došlo k jeho znovuzvolení, tak teprve poté zažádat o vydání. V tomto případě by jednání nebylo politicky motivované. Nevstoupilo by do volební politické hry. „Žádost o vydání byla čistě politickým činem, který měl ovlivnit volby,“ znovu zopakoval. Podle něj Babiš kandidoval jako výrazný představitel hnutí ANO. Sám se domnívá, že kdyby v hnutí nefiguroval Andrej Babiš, strana by se také nemusela dostat do Poslanecké sněmovny. „Všichni vědí, že Andrej Babiš, to je ANO,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…