Jsem fašista, provokoval Zeman po setkání s Ficem a Orbánem. A toto předcházelo

27.02.2024 19:20 | Reportáž

Bývalý prezident Miloš Zeman se v úterý po schůzi premiérů zemí visegrádské čtyřky setkal s Robertem Ficem a Viktorem Orbánem. „Setkávat se s úspěšnými politiky současně znamená setkávat se s politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují pouze názory ostatních,“ uvedl na tiskové konferenci Zeman s tím, že oba státníci projevili o setkání zájem, zatímco Donald Tusk zamířil za prezidentem Petrem Pavlem.

Jsem fašista, provokoval Zeman po setkání s Ficem a Orbánem. A toto předcházelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico navštívili bývalého českého prezidenta Miloše Zemana

Do Prahy v úterý zamířili premiéři zemí V4, kteří debatovali zejména o rozdílných pohledech na ukrajinskou krizi. Slovenský premiér Robert Fico o víkendu ke druhému výročí války na Ukrajině prohlásil, že Evropská unie a NATO podporují vzájemné zabíjení Slovanů a falešně démonizují ruského prezidenta Vladimira Putina.

České politiky Ficův projev šokoval, nesouhlasí s ním zejména premiér Petr Fiala. „Všichni si přejeme mír, ale k tomu je jediná cesta. A to taková, že nebudeme ustupovat agresorovi a zlu. K míru nikdy nevedlo, že složíme zbraně a schováme se. Nemohu přijmout ani to, že konflikt snad rozpoutali Ukrajinci nebo západní země. Viník je naprosto jasný. Je to ruská agresivní politika a Rusko zabíjející civilisty,“ reagoval Fiala.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí
Polský premiér Donald Tusk prý Ficův projev poslouchal s „úžasem“. Podle Tuska je otázkou, zda má koncept V4 ještě smysl, když Bratislava a Budapešť „vysílají nejednoznačné signály vůči Moskvě a Putinovi“. Na tiskové konferenci po jednání V4 byla cítit napjatá atmosféra a nesoulad zejména mezi Tuskem a Ficem.

Rozdílné názory na zahraniční politiku jsou patrné i z toho, kam premiéři po setkání v rámci V4 zamířili. Zatímco Donalda Tuska přivítal na Hradě prezident Petr Pavel, Fico a Orbán se setkali s bývalým prezidentem Milošem Zemanem, který oba premiéry pohostil v kanceláři v Dejvicích. Nechyběli ani jeho dlouholetí spolupracovníci Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček.

„Absolvoval jsem velmi přátelské setkání s Viktorem Orbánem a Robertem Ficem. Rád se setkávám s politiky, kteří jsou úspěšní ve svých zemích a kteří mají vysokou důvěru občanů. A jak víte, v obou případech jde o vítěze parlamentních voleb. Setkávat se s úspěšnými politiky současně znamená setkávat se s politiky, kteří mají svůj vlastní názor a nekopírují pouze názory ostatních. V tomto smyslu bylo pro mě toto setkání obohacující,“ uvedl bývalý prezident na malé tiskové konferenci.

Zeman s premiéry Slovenska a Maďarska debatoval zejména o jejich pohledu na válku a apely na započetí mírových rozhovorů. „Je třeba předeslat, že oba státníci odsuzují agresi Ruské federace na Ukrajině, což se někdy neříká a je to chyba. Lišíme se v názoru na formu této pomoci, ale shodujeme se v názoru, že tato pomoc, ať už humanitární nebo vojenská, by měla vést k příměří a následně k míru. Protože v opačném případě, pokud dojde k dlouhé opotřebovávací válce, tak to znamená tisíce a tisíce ztracených životů a o to by se asi žádný z rozumných politiků neměl zasazovat,“ souhlasí Zeman s Ficem a Orbánem.

Zeman reagoval také na výroky Donalda Tuska, že V4 je kvůli odlišným názorům na hranici rozpadu. „Pokud jste partneři, ať už jde o manželství, politickou alianci nebo mezinárodní uskupení, které má neshody, tak je daleko lepší než vyvolávat rozvodové řízení sejít se za jednacím stolem a vyměňovat si argumenty. Výzvy k rozpadu V4 pokládám za velmi, velmi nerozumné, naopak podobně jako existuje třeba Benelux nebo jiná regionální uskupení v Evropské unii, tak velký význam má i Visegrádská skupina. A oslabení její činnosti by vedlo k oslabení národních zájmů všech členů V4 v rámci Evropské unie,“ varoval bývalý prezident.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí
Ten podle svých slov přijal Orbána a Fica, protože o to oba požádali. „Já přijímám ty, kteří o setkání požádají, a sám do této kanceláře nikoho nezvu,“ vysvětlil, proč nepřijel i polský premiér.

Řeč přišla i na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že některé státy NATO zvažují nasazení svých vojáků na Ukrajině. To o víkendu předeslal Robert Fico, který byl za to kritizován, že nic takového na stole není. „Ta ostrakizace Roberta Fica byla hysterická, hloupá a zbytečná. Ale generální tajemník NATO Jens Stoltenberg to dementoval a i já pokládám vyslání vojáků NATO na Ukrajinu za nepříliš originální zahájení třetí světové války,“ uvedl Zeman.

Posledním tématem byly zemědělské protesty, které v poslední době zaplavily Evropu, a energetická soběstačnost. „Já už jsem dlouho neřekl nějaký provokativní výrok, takže to nyní udělám. Když mluvíme o zemědělství nebo energetické krizi, tak v obou případech je společným jmenovatelem a hlavní příčinou Green Deal. A teď jsem slyšel výroky jednoho nepotřebného ministra pro evropské záležitosti (Martin Dvořák, STAN, pozn red.), který prohlásil, že SPD je fašistická strana, protože je proti Green Dealu. Takže pokud jsou lidé, kteří jsou proti Green Dealu, fašisté, tak jsem i já fašista,“ dodal ironicky Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mně se líbí, jak v každé televizi VŽDY!! zazní,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 27.02.2024 20:03:44
že exprezident ing. Zeman přijal hosty v bývalé ložnici. Úplná obsese našich televizních tragédů. Vždy se na tu blbost těším a tipuji, jestli to padne ve větě první, druhé, či třetí. Dnes vyhrála NOVA. V první. Asi proto, že jsem jiné zprávy neviděl, jinak by to byla trojremíza. "Zeman přijal hosty v bývalé ložnici, ve které si zařídil kancelář...". Pokaždé to padne. To je úroveň. O čem státníci mluvili se nedozvíme, co už. Ale ta "ložnice" musí padnout vždy.

|  22 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…