Juncker a Macron vymysleli, jak vrátí EU důvěru: Bude mít superšéfa, toho si zvolí lidé přímo a bude to

16.02.2018 8:40

Současný předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přišel s návrhem, že Evropská unie by mohla mít svého unijního kancléře, který by zastal funkci jak předsedy Evropské rady, tak šéfa Evropské komise. Návrh mu pomáhá prosadit i francouzský prezident Emmanuel Macron. V případě sloučení těchto postů by se prý do budoucna zabránilo možným sporům mezi těmito institucemi, informovala MF DNES.

Juncker a Macron vymysleli, jak vrátí EU důvěru: Bude mít superšéfa, toho si zvolí lidé přímo a bude to
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Juncker

„Dnes to není problém. S Donaldem Tuskem dobře spolupracujeme, ale kdyby na těchto postech došlo v budoucnosti ke konfliktům, byla by to pro EU černá můra,“ vysvětlil Juncker, proč si myslí, že je post superšéfa pro EU tak důležitý. Dále také dodal, že jeho výběr by se měl řídit výsledkem voleb Evropského parlamentu. MF DNES napsala, že Juncker si svůj návrh včera před médii obhajoval i přesto, že evropští poslanci před pár dny systém celoevropských lídrů pro volby do europarlamentu jasně odmítli.

Juncker je však přesvědčen o tom, že by se mohl opakovat systém a jako v roce 2014 by Evropská rada měla na tuto pozici superšéfa vybírat mezi kandidáty toho unijního politického uskupení, které vyhrálo volby. Pro EU by to podle nynějšího předsedy Evropské komise bylo velmi přínosné a v případě sloučení těchto dvou funkcí by došlo k podpoření autority předsedy Evropské komise i předsedy Evropské rady. „Vítězný kandidát by měl dvojnásobnou legitimitu, jednu odvozenou od Evropské rady, druhou od Evropského parlamentu,“ uvedl ve středu v Bruselu Juncker.

Na post předsedy Evropské komise už Juncker prý kandidovat nechce a podle serveru Politico si jistě sám velmi dobře uvědomuje, že nejspíše ani jeden z návrhů neprosadí pro evropské volby, které budou na jaře příštího roku. O prosazení tohoto návrhu ale usiluje i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Pokud se změní politická mapa, Evropa na tom bude lépe demokraticky,“ míní Macron, který se návrhy pokusí prosadit například na jednání šéfů unijních států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…