K Hermanovi: Přišli jsme o Židy, Němce i emigranty. Nevzpamatovali jsme se z toho

19.07.2021 7:18 | Ze sítí

Vyznamenání Daniela Hermana, převzaté od sudetoněmeckého landsmanšaftu, opět otevřelo otázku vyhnání sudetských Němců po druhé světové válce. Europoslanec Jan Zahradil sarkasticky vzkázal, že Tomio Okamura děkuje za hlasy, které mu exministr svým vyznamenáním přihrál. Naopak exposlanec KDU-ČSL Ženíšek má zato, že si Češi vyhnáním Němců nijak nepomohli. A šéf PR agentury Ondřej Fér dokonce označil vyhnání sudetských Němců za druhou největší katastrofu pro Česko ve 20. století. Hned po rozpadu Rakouska-Uherska. Ale ozvali se i potomci pamětníků.

K Hermanovi: Přišli jsme o Židy, Němce i emigranty. Nevzpamatovali jsme se z toho
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
Víkend na sociálních sítích se nesl ve znamení diskuze o odsunu sudetských Němců po druhé světové válce. Diskuzi rozproudilo vyznamenání bývalého ministra kultury za KDU-ČSL Daniela Hermana Evropskou cenou Karla IV, tedy nejvyšším vyznamenáním sudetoněmeckého landsmanšaftu. Blahopřál mu jednak Bernd Posselt, šéf landsmanšaftu, ale také bavorský premiér Markus Söder.

„Vyznamenání si velice cením a chápu ho jako velkou podporu mého příspěvku pro německo-české porozumění a přátelství mezi Němci a Čechy, pro boření předsudků a pro prohloubení další spolupráce,“ uvedl Herman.

Jeho slova však rozproudila diskuzi o tom, zda se mají Češi s Němci smiřovat a zda hrůzy druhé světové války a vina sudetských Němců mají být odpuštěny.

Vyznamenání Hermana rozhodně neocenil europoslanec Jan Zahradil. „Jasně, 80 dní před volbami je tohle přesně to PR, co potřebuješ, abys oslovil zejména voliče v Libereckém, Ústeckém, Karlovarském atd. kraji. Pokud je exministr ještě v KDU-ČSL, tak Tomio Okamura vzkazuje prý do paláce Charitas, že děkuje za hlasy.“ Do Zahradila si pak rýpl momentálně hospitalizovaný komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo, že jede kampaň s volebním heslem: „To je naše vlast, to je naše chalupa.” Na to Zahradil namítl, že do boje vyrazil spíš Daniel Herman.

Ozval se také bývalý poslanec TOP 09 Marek Ženíšek. „Vyrovnání se s minulostí je trnitá cesta. Po 76 letech je na tom ale Německo nejdál. My po 401 letech nemáme jasno ani ohledně bitvy na Bílé hoře a 600 let nekriticky oslavujeme Husity,“ chválí Německo.

„Zvěrstva nacistů je třeba připomínat. Zabíjení po válce byl zločin. Samotný odsun 3 mil. obyvatel byl důsledkem okupace a utrpení, které tu bylo. Lze to tak vnímat a i pochopit tehdejší rozhodnutí poválečné Evropy. Myslet si ale i po 71 letech, že jsme si tímto uplatněním kolektivní viny nějak pomohli, je naivní a hloupé,“ míní bývalý poslanec.

„Snaha o usmíření je správná cesta. A mimochodem, přijít během pouhého jednoho století nejdřív o elity z řad šlechty, pak Židů, posléze Němců a pak kvůli emigraci z řad Čechů, je něco, z čeho se naše společnost dosud nevzpamatovala. Že to bylo špatně, máme jasno jen u části z toho,“ zakončil své myšlenky k odsunu sudetských Němců.

Že odsun sudetských Němců nebyl v pořádku, si myslí také šéf PR agentury Ondřej Fér. „Vyhnání německých spoluobčanů po roce 1945 bylo zločinné. Po rozpadu Rakousko-Uherska druhá největší katastrofa, která tento národ ve dvacátém století postihla. Tolik za mě k diskuzi o tzv. sudetském problému,“ sdělil krátce v rámci diskuze, která propukla po vyznamenání Daniela Hermana.

Souhlas s ním vyjádřila i editorka Fora24, Johana Hovorková. Naopak nesouhlasil Zdeněk Malý, „doživotní volič ODS“. „Vyvraždění 400.000 československých občanů, bestiální mučení a teror, násilí na dětech, decimace elity národa, rozbití republiky, ulehčení nástupu bolševiků a z toho plynoucí všeobecná devastace vlasti, to vše bylo vrcholně zločinné. Tolik k sudetské otázce,“ doplnil k vyjádření Ondřeje Féra.

V reakci na Féra se přidal také redaktor Práva Pavel Cechl. „Neviděl bych to tak jednoznačně. Pár let předtím ti samí lidé vyhnali z Chomutova část naší rodiny, která tam žila minimálně po desetiletí a nikomu z nich nic neudělala, jen proto, že byli Češi,“ připomenul, že s odsunem ze Sudet začali Němci. A v reakci na další příspěvek doplnil: „Já jsem tím jen chtěl říct, že odsun měl nějaký původ. Těch vyhnaných Čechů (a Židů či soc. dem. Němců, ale Čechů byla většina) bylo v roce 1938, jestli se nepletu, oficiálně nějak mezi 150 000 a 200 000, neoficiálně asi víc. Rozhodně to nebyl zločin druhého řádu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…