K volbám na sídlišti Janov šli i čtyřicetiletí prvovoliči

29.05.2010 13:49

Dlouhá kampaň a všeobecná nespokojenost dohnaly k volbám jako prvovoliče i občany, s nimiž až dosud nikdo nehnul. Významnou skupinu tvoří Romové.

K volbám na sídlišti Janov šli i čtyřicetiletí prvovoliči

Podle listu Právo na problémovém sídlišti Janov v Litvínově se k urnám poprvé vydali i voliči, kterým už táhne na čtyřicítku a někteří se přehoupli i přes ní. Svobodné volby na tajném principu objevují jako novum.

"Ještě nikdy jsem nevolil. Za komunistů jsem ještě nebyl osmnáctiletý a pak už mě to nezajímalo," cituje Právo jen typický hlas muže středního věku.

"Chlapi by se mi smáli, že jsem ještě volební panic," připojuje se jiný. A sděluje i svého favorita. "No, Paroubka, koho jiného."

Stejnou volbou se netajila ani drtivá většina ostatních dotázaných voličů. Typický je názor dvou dotázaných žen. "Sledujeme politiky v televizi. Ta sociální demokracie se nám libí nejvíc. To víte, tady na severu není žádná práce."

Sliby sociálních jistot asi nikoliv překvapivě ovlivnily většinu pátečních hlasů. Nespokojenost s vlastním osudem se v Janově zapsala do volebních výsledků již v předchozích volbách. Poněkud absurdně. Čtvrtinu hlasů tam tehdy získala extrémistická pravice. Jmenovitě dnes již zakázaná Dělnická strana.

Její nástupkyně Dělnická strana sociální spravedlnosti však podle zpravodajů z Janova tento úspěšný výsledek patrně již nezopakuje.

Více k tématu Volby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…